Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Za dobar san pijte sok od višnje – Prirodni lijek za dobar i bezbrižan san

Istraživanja provedena nedavno, pokazuju da konzumiranjem soka od višnje dva puta dnevno možemo priskrbiti i do 90 minuta više noćnog sna.

visnja biljnamedicina

Znanstvenici sa Louisiana State Universityja tijekom ispitivanja pratili su sedam odraslih osoba koji su patili od nesanice.
Sudionici su dva tjedna dva puta dnevno pili 240 ml soka od višnje, potom dva tjedna nisu pili ništa te su zadnja dva tjedna primali placebo. U usporedbi s placebom, u tjednima kada su pili sok od višnje, osobe su spavale u prosjeku 84 minute duže svaku večer.

‘Sok od višnje prirodan je izvor hormona melatonina koji regulira ciklus buđenja i spavanja te aminokiseline triptofana’, kaže koautor studije Frank L. Greenway, direktor ambulantnog kliničkog istraživanja na Pennington Biomedical Research Centeru na LSU. ‘Proantocijanidini ili tamnocrveni pigmenti u višnjama, sadrže enzime koji smanjuju upalne procese i razgradnju triptofana, koji tako duže djeluje u tijelu’, kaže.

Greenway procjenjuje da više od trećine Amerikanaca starijih od 65 godina ima nesanicu, koju definiraju kao poteškoće sa spavanjem duže od tri noću u tjednu. Vjeruje kako je sok od višnje sigurniji način da poboljšate kvalitetu sna od uzimanja lijekova, s obzirom na nuspojave. ‘Tablete za spavanje povezane su s četiri puta češćim padovima kod starijih osoba, koji u toj dobi mogu uzrokovati prijelome koji zahtijevaju operaciju’, objašnjava.
Niste ludi za višnjama? Probajte s kivijem. Ako sat vremena prije spavanja pojedete dva kivija, produžit ćete vrijeme spavanja za 13 posto i smanjiti buđenje tijekom noći za 29 posto, nakon samo četiri tjedna korištenja, pokazalo je kineska studija