Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

KRUMPIR

Druga imena: kompir, krompir, krtola, krumpjer, kumpir, kompir

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Ljekoviti sadržaj: Bjelančevine 2%, masti 0,1%, ugljikohidrati 18,9%, škrob, vitamini C, B1, B2, B6, B9, PP, K, bakar, cink, fosfor, kalcij, mangan, željezo, jabučna i mliječna kiselina. Kora sadrži flor, koji sprečava karijes.

Toksičnost: Solanin je toksična tvar, koje ima u zelenim dijelovima biljke, najviše u mladim nezrelim plodovima. Solanin se kuhanjem rastvara, a i C vitamin se kuhanjem gubi.

dijetalna prehrana nečistoće kože želučana kiselina

Ljekovito djelovanje: U liječenju gastritisa i čira na želucu, iskušano ljekovito sredstvo je sok od krumpira. Mnogi se tada zapitaju zar nije sirovi krumpir otrovan i neće li tako dobiti temperaturu. No, sok od krumpira koji ne klija,  predstavlja čisti škrob, koji apsorbira višak želučane kiseline. Krumpir predstavlja idealnu namirnicu u dijetalnoj ishrani, naročito kod osoba sa oboljenjima unutarnjih organa. Pire od krumpira bez soli je odličan dijetalni obrok koji je lako probavljiv i direktno djeluje na peristaltiku, kao i na višak želučane kiseline koju upija i odvodi iz želuca. U kozmetici krumpir ima svojstvo upijanja raznih štetnih tvari iz kože, kao što su ekcemi, lišajevi, ispucala koža, žuljevi, opekotine, udarci, ugrizi. Ljuska ili kora dobro je sredstvo za čišćenje cijelog organizma, te se kod težih bolesti pije čaj od krumpirovih ljusaka.

Važno je znati i sljedeća pravila o krumpiru: Krumpir hrapave i ružičaste ljuske, ima više škroba, pa je pogodan za pripremu krumpirova tijesta, krumpir glatke i ljubičaste ljuske, ima manje škroba, pa je pogodniji za pripravljanje jela kao npr.krumpirova salata, kad je razrezani krumpir bijel i jako sluzav, znači da sadrži mnogo škroba, a ako je suh siromašniji je škrobom, krumpir je najbolji i najljekovitiji kuhan ili pečen u ljusci, ako se krumpir guli, treba ga guliti što tanje, oguljeni ili razrezani krumpir stavlja se u topli vodu jer tako izgubi manje od svoje ljekovitosti, krumpiru koji klija ili je zelen, potrebno je odstraniti klice, a zeleni dio odbaciti, jer ako se kuha sa klicama ili zelenim dijelovima, krumpir može biti opasan- u takvom obliku krumpir ne gubi solanin, pa može doći do trovanja.

 

 

Trovanje: Ako se jede krumpir koji klija, može doći do želučanih teškoća, 1-2 sata nakon jela može doći do povraćanja, i to žuči i obojenog sadržaja želuca. Javlja se začepljenost, bezvoljnost ili iscrpljenost. Kod trovanja solaninom, može nastupiti i smrt, pri punoj svijesti, bez bolova. Zato oprez sa takvim krumpirom !