Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Rotkvicu vole vaša jetra, crijeva, pluća, bubrezi…

Hrskavi, sočni korijen obiluje vitaminom C, folnom kiselinom, antocijaninom (crvenim pigmentom koji je vrlo snažan antoksidans) te mineralima – najviše kalijem, a sadrži i znatne količine mangana, bakra, fosfora, kalcija, željeza. Također sadrži lizocin koji djeluje antibakterijski te ljekovite sumporne spojeve.

rotkva-rotkvicaMelem za probavu

Rotkvica je poznata kao narodni lijek protiv žutice.Odlična je i za dišne organe (pomaže protiv kašlja, bronihitisa i astme), mokraćni sustav (rotkvica je prirodni diuretik) te za uravnoteženje probave jer potiče rad jetre i žuči. Rotkvica sadrži korisne neprobavljive ugljikohidrate koji čiste crijeva, pa se preporučuje i za olakšanje tegoba uzrokovanih hemoroidima.

Idealna za mršavljenje
Također je rotkvica idealna hrana za lakše mršavljenje zato što, osim već spomenute niskokaloričnosti, održavadulji osjećaj sitosti.

Superhranjiva povrtna “kuglica” sadrži gorušičnu kiselinu zbog koje ima poseban ljutkasto-gorkast okus. Zbog toga je najpopularnija u salatama, a svakako je vrijedi kušati i pirjanim varijantama te umacima.

Zbog crvene boje i mogućnosti izrezivanja na različite načine, rotkvica je i odlična dekoracije jelima. Jestivo je i lišće rotkvice, od njega se mogu pripraviti juhe i prilozi.

Rotkvica lako “dehidrira” i gubi aromu stajanjem, pa koristite što svježije rotkvice i režite ih tekneposredno prije pripreme jela odnosno konzumacije.