Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

ALTERNATIVA

Sok od Bazge / Zove

Kako napraviti bakin domaći sirup od bazge ?!

Bakin recept za sok s okusom proljeća 🙂

 

Bazga je krajem 5. mjeseca i početkom 6. u punom cvatu te ne propustite da taj predivni miris i aromu iskoristite za ukusan sok za nadolazeće mjesece.

Bazgin se cvjet  bere za sunčana vremena i to pred kišu ( tako kaže baka ) jer su tada cvijetovi najviše otvoreni i sa najviše sladonosnog praha. Berite samo potpuno rascvjetani cvijetove sa žutim sladonosnim prahom.

 

Dakle recept ide ovako; 45 opranih cvijetova bazge staviti u 5 litara vode te dodati 5 narezanih limuna te ostaviti da odstoji 24 h .

Sutradan procijedite sirup i u sirup ubacite 5 kg šećera i 5 dag limunske kiseline. Posudu sa sirupum lagano zagrijati na cca 60 stupnjeva Celzijevih (ne smije zavriti)  Povremeno miješati da bi se šećer rastvorio, i kada se rastopi šećer, sipati lijevamo u čiste flase.
Od ovog recepta dobijemo oko 7 litara sirupa za razrijeđivanje s vodom. Sirup čuvati na hladnom i mračnom mjestu

STERILIZACIJA BOCE:

Sterilizacije boca je kuhanjem u uzavreloj vodi 10 -15 minuta neposredno prije punjenja sirupom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje. Boce možete sterilizirati i u pećnici na način da ih oprane i otvorene držite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C oko 10 minuta.  Nakon steriliziranja boce je potrebno pažljivo izvaditi čistom rukavicom.

Sirup u boce punite kada se boce malo ohlade da ne bude prevelika razlika temperature između boce i sirupa jer može doći do pucanja boce.

 

SASTOJCI ZA SIRUP OD BAZGE / ZOVE (za 7 litara sirupa) :
45 cvjetova bazge
5 l vode
5 dag (50 g) limunske kiseline
5 limuna
5 kg šećera

 

U KRATKO PRIPREMA SIRUPA OD BAZGE :
1. Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunom na kriške izrezanim s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

2. Drugi dan tekućinu (sirup) procijedite pa dodajte šećer i limunovu kiselinu i dobro promiješajte. Posutu lagano zagrijte na cca 60 stupnjeva Celzijevih i lagano miješajte cca pola sata da se šećer lakše otopi. Zatim ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u čiste staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mijestu.

Za četiri litre sirupa potrebno je 50 cvjetova bazge

 

 

#zova #bazga #bez #flowers #juice