Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Stupnjevi hemoroida

Sama hemoroidalna bolest nije kod svih ljudi jednaka. U pravilu su smetnje vezane uz opseg prolapsa unutrašnjih hemoroida. S obzirom na prolaps, imamo četiri stadija oboljenja.

I. stupanj: hemoroidalni čvorovi su nešto uvećani, ali ne izlaze izvan anusa (čmara). Oni, međutim, mogu krvariti.

Liječenje prvog stupnja hemoroidalnog oboljenja:

Liječenje i uklanjanje tegoba kod hemoroida I. stupnja

Prije i poslije nužde namazati se “Nevenovom” mašću. Prilikom nužde sjediti u pravilnom položaju. Održavati osobnu higijenu. Tuširati se svakodnevno. Osobito paziti na osobnu higijenu analnog područja. Oprati stražnjicu (hladnom, eventualno blago mlakom vodom – nikako toplom) nakon svake velike nužda. Brisati se papirnatim ručnikom ili mekim ručnikom. Pritom ne trljati već lagano dobro posušiti (upiti) mokro područje.

Treba izbjegavajte dugo sjedenje, čak i na zahodskoj školjci. Ako ste u mogućnosti koristite čučavac. Regulirajte stolicu: neka bude redovita i mekana (ali nikako tekuća). Po potrebi dodati laskative. Izbjegavati biciklizam i jahanje. Izbjegavati veće napore. Redovito se hraniti. Jesti hranu bogatu vlaknima (voće, povrće i žitarice).

Iz prehrane izbaciti alkohol, kavu i sve jako začinjene namirnice. Piti 1,5-2,5 litara tekućine (najbolje vode) dnevno. Koristiti kantarionove čepiće. Bol se može ublažiti toplim kupkama, toplo-vlažnim kupkama, ali se time hemoroidi neće povući – naprotiv postati će još veći, a kasnije i bolniji. Upotreba hemoroidnih krema i masti kao i (kantarionove) čepiće. Upotreba hemoroidnih gelova, maramica, kapsula, pilexa i sličnih proizvoda. (Postupak koji će izvesti liječnik) Hemoroidalni čvorovi prvog stupnja mogu se liječiti (ako učestalo krvare) injekcijama, uštrcavanjem sklerozatnog sredstva (tipična mjesta svakih osma dana), ali i drugim tehnikama, kao npr. krioterapijom ili fotokoagulacijom infracrvenim zrakama. Tim terapijskim postupkom hemoroidi se obasjavaju infracrvenim svjetlom koje izaziva kongestiju i koagulaciju krvne žile. Ta metoda indicirana je za početne hemoroide.

II. stupanj: hemoroidalni čvorovi nateknu i izlaze iz anusa kada se bolesnik napreže, kao npr. prilikom tvrde stolice. Tada su hemoroidi vidljivi izvana. Po prestanku naprezanja, povuku se u analni kanal.

Liječenje hemoroida drugog stupnja:

Liječenje i uklanjanje tegoba kod hemoroida II. stupnja

Primijeniti sve savjete kao i za hemoroide prvog stupnja. Mirovanje. Izbjegavanje dizanja težih tereta. Ako je potrebno, uzimanje lijekova protiv bolova. Možete postaviti pomagalo – hemoroidni uložak. Hemoroidni uložak sprječava hemoroide da izađu van. Uz upute koje se dobiju uz pomagalo uvelike ili potpuno se uklanjaju bolovi i tegobe. Hemoroide ne nestaju, ali nestaje nelagoda i bol. Redovitim korištenjem pomagala i primjenom savjeta dobivenih uz pomagalo, hemoroidi prelaze u prvi stupanj. Pomagalo jednostavno postavljate sami.

Liječnici kod ambulantnog operativnog liječenja koriste nekoliko metoda.

a) postavljanje takozvanih elastičnih ligatura po Baronu (Ova metoda praćena je većim brojem komplikacija, a dugoročno gledano, javljaju se recidivi oboljenja).
b) injekcijama sklerozantne otopine (primjenjuje se i kod prvog stupnja).
c) infracrvena fotokoagulacija (kao i kod prvog stupnja).

Ova metoda praćena je većim brojem komplikacija, a dugoročno gledano, javljaju se recidivi oboljenja.

Rizici ambulantnog liječenja – Nuspojave su rijetke, a uključuju: izrazitu bol koja se ne može zaustaviti analgeticima i toplim (30 do 40°C)kupkama. Ta je komplikacija obično prisutna kod većih hemoroida kada se gumica postavi u analnom kanalu blizu mjesta osjetnih živaca. Krvarenje koje ne prestaje. Nemogućnost mokrenja (urinarna retencija). Upale analne regije (simptomi: bol, crvenilo, oteklina, povišena temperatura, zimica, tresavica).

III. stupanj: karakterizira dugotrajno naticanje hemoroidnih čvorova i ispadanje iz anusa. Za vraćanje hemoroida uglavnom je potrebno manualno vraćanje. Ipak se u većini slučajeva povlače tijekom spavanja. Zato se bolesnicima preporuča obavljanje nužde u večernjim satima.

Liječenje hemoroida trećeg stupnja:

Liječenje i otklanjanje tegoba kod hemoroida trećeg stupnja

Isto što i kod liječenje hemoroida drugog stupnja. Lokalno mazanje analgeticima, a nakon prestanka bolova sjedeće kupke u mlakoj ili toploj kamilici od dva do tri puta po petnaest minuta na dan.

Tijekom kupki vanjski se hemoroidi masiraju, zatim temeljito brišu i mažu heparin mašću uz ponovnu masažu radi razgradnje ugruška i smanjenja otekline. Korištenje pomagala – hemoroidnog uloška. Hemoroidni uložak sprječava hemoroide da izađu van. Uz upute koje se dobiju uz pomagalo uvelike ili potpuno se uklanjaju bolovi i tegobe. Hemoroide ne nestaju, ali nestaje nelagoda i bol. Redovitim korištenjem pomagala i primjenom savjeta dobivenim uz pomagalo, hemoroidi postepeno mogu prijeći u drugi stupanj. Pomagalo jednostavno postavljate sami. Operacijski zahvat kojim se odstranjuju i unutrašnji i vanjski hemoroidalni čvorovi. Ponekad se javljaju recidivi, kao i poslije operacijskih komplikacija u obliku jake bolnosti, relativne inkontinencije i poslije operacijske stenoze.

IV. stupanj: je krajnja faza bolesti. Čvorovi su stalno nateknuti i nalaze se izvan anusa (čmara) zbog izrazitog venskog zastoja. Ne mogu se manualno vratiti, a vrlo se često zakompliciraju krvarenjem, uklještenjem i upalom. Izuzetno bolno.

Liječenje hemoroida četvrtog stupnja

Liječenje hemoroida četvrtog stupnja. To je faza u kojoj je uglavnom potreban kirurški postupak. To može uključiti kiruršku inciziju, ali alternativa je postupak analne dilatacije pod općom anestezijom, te širenja sfinktera. To pomaže otpuštanju pritiska sa vena. U upotrebi je i laserska koagulacija hemoroida. Osnovno načelo svih kirurških operacija je podvezivanje (ligiranje) i odstranjivanje (izrezivanje) hemoroida, u lokalnoj, spinalnoj ili općoj anesteziji. Otvorena hemoroidektomija (Milligan-Morgan) metoda. Novija je metoda ultrazvučnim nožem koji vibriranjem visokom frekvencijom zaustavlja krvarenje i ujedno reže tkivo. Zatvorena hemoroidektomija (Ferguson) metoda je u većem dijelu operacije jednaka prethodno opisanoj metodi samo što se nakon izrezivanja hemoroida produžnim šavom sašije defekt nastao izrezivanjem, čime je skraćeno vrijeme cijeljenja, ali postoji veća mogućnost upala. Hemoroidopeksija PPH staplerom – uglavnom se ne može se koristiti kod 4. stupnja. Ponekad se javljaju recidivi, kao i poslije operacijskih komplikacija u obliku jake bolnosti, relativne inkontinencije i poslije operacijske stenoze. Pomagalo – hemoroidni uložak u 4. stupnju se ne koristi. Bolovi poslije operacije mogu biti prilično izraženi, što ovisi ne samo o opsežnosti operativnog zahvata nego i o osjetljivosti bolesnika. Kod većih operacija oporavak traje oko mjesec dana.