Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

KUPUS

Druga imena: Bijelo zelje, crveni kupus, crveno zelje, glavatica, glavati kupus, kapusta, pitomo zelje

Ljekoviti dio: Unutarnji listovi glavice

kupus

Ljekoviti sadržaj: Svježi listovi sadrže 89% vode, 1,5% bjelančevina, 0,7-2,5% ugljikohidrata, 0,1-0,9% masti, mineralnih tvari oko 0,88 mg, kalija 475 mg, kalcija 50 mg, fosfora 50 mg, željeza 1 mg, vitamini B kompleksa 0,68 mg, C 50 mg, K 4 mg, E 2-3 mg, PP 0,50 mg, karotin 0,9 mg. Odličnom namirnicom kupus čine vitamin U iliti antiulkus i vitamin D2 kojeg nazivaju još antirahitičnim.

Ljekovito djelovanje: Kupus je namirnica bogata mineralnim tvarima, pa bi je trebalo jesti češće, pogotovo zimi. Kupus liječi i pomaže kod raznih anemija, oboljenja krvi, upalnih procesa i epidemija, čira na želucu i dvanaesniku, u terapiji za pražnjenje crijeva jer potiče peristaltiku, za reguliranje metabolizma i jačanje kostiju, u liječenju dijabetesa, za regulaciju crijevne flore i prirodnu detoksikaciju organizma, kao sredstvo protiv parazita u crijevima, kod nesanice i živčanih napetosti. Dobro ga je i davati maloj djeci, ponajviše zbog vitamina D, jer je on bitan za razvoj. Zapadna pučka medicina koristi kupus kod kašlja, lošeg zdravlja, prevenciji autointoksikacije organizma, za jače mokrenje i sprečavanje nastanka karcinoma.

 

RECEPTI:

Sok protiv jutarnjeg mamurluka:

Natašte popiti 1 dl rasola, a kasnije i salatu od kiselog kupusa sa maslinovim uljem. Kiseli kupus i rasol ne smiju uzimati osobe koje su na neslanoj dijeti.

Sok protiv glista i drugih crijevnih parazita:

Davati svježi sok od kupusa ili rasol od kiselog kupusa svakih 2 sata po 1 žlicu, a uz to i salatu od kiselog kupusa s češnjakom i maslinovim uljem dva puta na dan.