Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

BUNDEVA – TIKVA

BUNDEVA – TIKVA, Bijela buča, bundeva, misirača, žuta bundeva

BUNDEVA-TIKVA, Cucurbita pepo L., Bijela buča, bundeva, misirača, žuta bundeva, Semen cucurbitae

Ljekarnički naziv: Semen cucurbitae

Druga imena: Bijela buča, bundeva, misirača, žuta bundeva, Cucurbita pepo L.

Vrijeme cvatnje: Lipanj-kolovoz

 

Ljekoviti sadržaj: Voda 90%, masti 1,1%, ugljikohidrati 5,5%, kalij 830 mg, fosfor 44 mg, kalcij 22 mg, željezo 0,8 mg, mangan, provitamin A, vitamini C, B ( B1, B2, B6 ), vitamin E. Sjemenke sadrže fitosterole, tokoferol, selen. Bučino ulje ima 45% linoleinske, 25% oleinske, palmitinske, stearinske kiseline.

BUNDEVA-TIKVA, Cucurbita pepo L., Bijela buča, bundeva, misirača, žuta bundeva, Semen cucurbitae

Ljekovito djelovanje: Najčešće se bundeva upotrebljava kao stočna hrana, ali se u nekim krajevima i jede. Dok je mlada, bundeva je odlična za jelo. Dobar je antioksidans i detoksikant organizma, a poglavito probavnog sustava, u kojem pomoću svojih balastnih tvari veže razne otrove, a ujedno djeluje i na pojačano izlučivanje žuči i na metabolizam masnoća. U novije vrijeme, smatra se idealnom namirnicom u dijetama za mršavljenje i šećernu bolest. U pučkoj medicini bundevu koristimo u liječenju upale crijeva, dijabetesa, za istjerivanje parazita u crijevima kao što su gliste, amebe i trakavice, a bučino ulje se koristi za pripremu salata i liječenje arterioskleroze. Sjemenke bundeve pak pomažu u liječenju arterioskleroze jer otapa naslage na krvnim sudovima, bolesti prostate, reumatskih tegoba, gihta, upale mokraćnih putova, bubrega, mjehura i žuči, za jačanje imuniteta, detoksikaciju organizma i probavnog sustava, za smanjenje razine masnoća u krvi i za smirenje organizma. Sok iz mesnatog dijela bundeve treba uzimati kod problema sa mokrenjem i kod infekcije urinarnog trakta, bolesti prostate, krvavih proljeva, nefritisa, stanja paralize, psorijaze i upale debelog crijeva. Pečena također pomaže u liječenju gore navedenih tegoba.

 

BUNDEVA-TIKVA, Cucurbita pepo L., Bijela buča, bundeva, misirača, žuta bundeva, Semen cucurbitae

RECEPTI:

Lijek protiv glista u djece:

400 g čistih sjemenki, žlica ricinusovog ulja ili žlica gorke soli

Priprema: Očišćene sjemenke bundeve pojesti natašte, ujutro oko 7h. Nakon pola sata popiti žlicu ricinusovog ulja s crnom kavom, a nakon dva sata i žlicu gorke soli rastopljene u vodi. Prethodne večeri treba jesti salatu od luka, rajčica i kupusa, jer te salate uzbude parazite i pripreme želudac za provođenje terapije. Dok ova terapija traje, ne jede se ništa drugo !

Liječenje bradavica:

Iz sredine cvijeta bundeve izvaditi prašnike, malo ih zgnječiti i tim pripravkom natrljati bradavicu dva puta dnevno. Postupak ponavljati dok god bradavice ne nestanu.