Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

KONOPLJIKA

KONOPLJIKA, Vitex agnus-castus L.

 

Ljekarnički naziv: Agni casti fructus

Druga imena: Fratrov papar, monahov papar

Strani nazivi: Engleski: Agnus-castus, Chaste berry, Chaste tree

Francuski: Agneau chaste, Arbre au poivre

Njemački: Keuschbaum

Slovenski: Navadna konopljika

Talijanski: Agnocasto, lagano, pepe falso

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Stanište: Raste uz morsku obalu, grm ili drvo, te kao ukrasno drvo u parkovima.

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje casticin, sabinen, isovitexin, aucubin, saponin, alkaloid, gorke i masne tvari , mineralne tvari…

Ljekovito djelovanje: Sjemenke su dobar začin jelima, a kao lijek konopljika se rabi u liječenju: raznih nametnika u crijevima, za smanjivanje pohotne želje u muškaraca, za izazivanje ili regulaciju menstruacije. Englezi konopljiku nazivaju “čednim, krijeposnim ili djevičanskim plodom”, smatrajući da je ona “Stari ženski lijek za sva godišta”. Plodovi konopljike namijenjeni su u prvom redu liječenju hormonalne neravnoteže u žena, i to naročito u vrijeme klimakterija, jer uravnotežuje hormone estrogena i progesterona-djeluje na pituitarnu žlijezdu-epifizu, na ženski reproduktivni-spolni sustav, i na različite poremećaje mjesečnog ciklusa; djeluje na hipotalamus, epifizu, jajnike, pomaže kod predmenstrualnog sindroma i kod amenoreje. Zatim pojačava lučenje mlijeka u dojilja, djeluje kao anafrodizijak (konopljika ima naime svojstvo davanja određene ravnoteže u ljudskom tijelu, dakle: smanjuje želju kod muškaraca, a pojačava libido ili želju kod žena), smiruje menstrualne grčeve. Sjeme i plod odličan su lijek za ženske bolesti i smetnje, naročito u klimakteriju.

konopljika

RECEPTI: 

Čaj za navedena oboljenja:

1 jušna žlica suhih listova, 2 dl vode

PripremaVrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Uzimati 2-3 šalice dnevno.

 

Tinktura za navedena oboljenja:

200 g plodova, litra 70-postotmog alkohola

Priprema: Zdrobljene plodove močiti 30 dana u alkoholu i procijediti. Uzimati 3-4 puta dnevno po 10 kapi sa malo vode ili čaja.