Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

VIDICA

VIDICA, Očanica, oči matere božje, roža Sv.Lucije, vidova trava, vidac, Euphrasia officinalis L.

VIDICA, Euphrasia officinalis L., Herba Euphrasiae, Očanica, oči matere božje, roža Sv.Lucije, vidova trava, vidac, Eyebright

Ljekarnički naziv: Herba Euphrasiae

Druga imena: Očanica, oči matere božje, roža Sv.Lucije, vidova trava, vidac, (VIDICA, Euphrasia officinalis L.)

Strani nazivi: Engleski: Eyebright

Francuski: Casse-lunette

Njemački: Augentrost

Slovenski: čistak, očec, očnica, oči matere božje, smetlika

Talijanski: Eufrasia

 

Vrijeme cvatnje: Lipanj-kolovoz

Stanište: travnata zemljišta-livade, proplanci, čistine svjetlih šuma

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, masno ulje, rinantin (toksični sastojak), aukubin,resin, catalpol, galotanin, aucubozid, eufrastan, flavonoidi, tanin, smola, vosak, modra boja, beta karoten, vitamini B, C, E, D.

 

Ljekovito djelovanje: Vidica je biljka koja izuzetno i ljekovito u prvom redu liječi bolesti očiju i to od infekcije i upale svih dijelova oka, alergija, iritisa, blefaritisa ( zapaljenje ivica očnih kapaka), keratitisa, upale kapaka, upale očne spojnice, zelene mrene, upale suznih kanala, slabog vida, očiju umornih od pisanja ili čitanja, raznih iritacija oka, do povišenog očnog tlaka i glaukoma, zatim liječi bolesti dišnih organa ( bronhitis, kronični bronhitis, promuklost, gripa, hunjavica, prehlada, sinusitis, rinitis), bolesti želuca i crijeva ( slab rad i katar želuca i crijeva, upalna stanja), bolesti prostate, glavobolje, bolove uha i bolesti jetre. Svježi sok biljke ožemo rabiti tako da ga razrijeđenog sa destiliranom vodom ukapamo u oko ili stavljamo kao oblog na oko. Oblozi se u pravilu uvijek stavljaju na zatvoreno oko, na kapak ili preko oba oka, i mijenjaju se odmah čim se osuše, dakle već nakon nekih 5 minuta. Prašak od suhih cvjetova ili listova možemo također koristiti  u liječenju i to tako da ga u količini “na vrh noža” u juhi ili soku konzumiramo do dva puta na dan kod spomenutih bolesti.

Kontraindikacije: Kod vanjske upotrebe u liječenju očiju, uvijek je potreban maksimalan oprez. Savjet i dogovor sa liječnikom su obavezni kod akutnih i kroničnih oboljenja oka. Vidicu ne bi smjele uzimati osobe  s komplikacijama žuči, s akutnim čirom na želucu i dvanaesniku i s bolesnom jetrom. Žene u trudnoći kao i za vrijeme dojenja ne bi smjele uzimati vidicu.

 

RECEPTI:

Tinktura za navedene bolesti:

200 g usitnjene biljke, litra 70-postotnog alkohola

Priprema: Močiti bilje 30 dana u alkoholu i procijediti. Uzimati tri puta na dan po 10-20 kapi, s malo vode ili čaja. Kod bolova uha ukapati 20 kapi u bolno uho.