Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Klinčić

Klinčić, Cloves

 

Klin se klinčićem izbija
Klinčić nije, i ne bi trebao biti, samo omiljeni začin za hladne dane…

Ovaj sasušeni cvjetić egzotičnog stabla ujedno je i vrlo učinkovito antimikrobno sredstvo koje uništava bakterije i parazite. Skuhan u čaju liječi dišne putove, a ulje klinčića ublažava probleme desni te ublažava grlobolju.

Klinčići su porijeklom iz istočne Indonezije, a bili su vjerovatno prvi osvježivači daha. U Kini, za vrijeme dinastije Han, svi na dvoru su morali žvakati klinčić prije nego se obrate caru.

Cloves Klinčić

 

Među više od hiljadu namirnica koje su se proučavale na Sveučilištu u Oslu, klinčić sadrži najviše antioksidansa po gramu, što znači da manje od 1g (oko pola žličice) klinčića sadrži otprilike isto antioksidansa kao ½ šoljice bobičastog voća. Mogu se koristiti za smirivanje nadutosti, a voćna salata sa trunkom klinčića, ne samo da će imati odličan okus, već će smiriti i vaše probavne probleme.

U ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini klinčić je djelotvoran stimulant i kao takav dobar za želudac i pluća. U knjizi “Joga bilja” autori ističu važnu ulogu klinčića u pročišćenju limfnog sistema. On potiče probavu i izlučivanje enzima u crijevima.

Zahvaljujući aktivnoj supstanciji eugenol ovaj začin je i analgetik; za prvu pomoć kod zubobolje izgrickajte jedan klinčić na bolnoj strani. Ne samo što će vam trenutno ublažiti bol, nego će antibakterijskim svojstvima zaštititi od daljnje infekcije. Ta antibakterijska svojstva pomažu i kod bolnog grla, kašlja i prehlada. Ajurveda, tradicionalna kineska medicina, ali i Unani medicinski sistem, ističu i da je blagi afrodizijak, a to se svojstvo povećava ako se pomiješa s muškatnim oraščićem.

 

Cloves Klinčić
ideja za Božič…