Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Vrste meda – koji je najpogodniji za koju tegobu ?

Znamo da je med ljekovit, no postoje i mnoge vrste meda ovisno o biljci sa čijih cvjetova pčele skupljaju nektar od kojega proizvode med. Tako se medovi razlikuju po sastavu, djelovanju, boji, okusu…

Bagremov med

Vrlo je lagan, ugodnog i blagog okusa i mirisa te svijetle, zlatnožute boje. Najpoznatiji je kao lijek za dišne tegobe, no odlično pomaže i kod probavnih smetnji i zatvora (opstipacije). Također se preporučuje za opuštanje i umirenje te protiv nesanice. Dobro se slaže s čajem od kamilice i matičnjaka.

Kestenov med

Tamnije je crvenkastosmeđe boje, karakterističnog intenzivnog mirisa i aromatičnog, trpko-gorkog okusa. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i peluda. Pomaže kod probavnih smetnji (želudac, jetra, žuč, dvanaesnik), potiče cirkulaciju, jača srčanožilni sustav, uravnotežuje krvni tlak, a preporučuje se i kod anemije. Koristite li ga s čajem, preporučuju se kamilica, stolisnik, majčina dušica, šipak.

Lipov med

Potiče znojenje, metabolizam i rad srca, pa se ne preporučuje ljudima sa srčanožilnim tegobama. Pomaže kod prehlade, gripe i bronhitisa, a dobar je i za detoksikaciju. Ublažava upale dišnog sustava, probleme s bubrezima i probavne tegobe. Vraća energiju pa se preporučuje kod psihičke i fizičke iscrpljenosti. Ugodnog je okusa i mirisa, i svijetle je boje, gotovo proziran.

Livadni (cvjetni) med

Dobiva se od raznog livadnog cvijeća, pa sadrži različite vrste peludi. Ovisno o lokaciji na kojoj su pčele skupljale nektar, može biti svijetle boje do zagasito tamne, od blagog do aromatičnog mirisa i okusa. Povoljno djeluje na probavu, pomaže u oporavku nakon bolesti. Pogodan je za osobe sa srčanim oboljenjima, a preporučuje se i osobama koje pate od niskog krvnog tlaka.
Planinski medDobiva se od planinskog bilja pa je vrlo ljekovit i djelotvoran protiv štetnih mikroorganizama i infekcija. Odličan je za liječenje dišnih tegoba i jačanje imuniteta, a preporučuje se i za ginekološke probleme te kožne upale.

Medljikovac (šumski med, medun)

Tamne je boje te osebujnog okusa i mirisa. Bogat je mineralima, pa se preporučuje slabokrvnim osobama, djeci, trudnicama, sportašima… Općenito je dobar za podizanje energije i vitalnosti. Medljikovac je posebna vrsta meda koja se dobiva od medne rose koju proizvode biljne uši. Ima snažno protuupalno djelovanje pa pomaže kod težih infekcija poput upale pluća.

Suncokretov med

Jantarno je žute boje, laganog mirisa i slatko-trpkog okusa. Preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije.
Blagotvorno djeluje na probavu te pomaže u liječenju kod plućnih, bubrežnih i srčanožilnih bolesti. Blagotvoran je također kod upala sinusa i kožnih bolesti.

Lavandin med

Intenzivnijeg je mirisa i okusa, bogat je mineralima. Odličan je protiv kašlja i bronhitisa. Pospješuje probavu, ima umirujući učinak, pogodan je i za trudnice.

Kaduljin med

Aromatičan je i vrlo ljekovit, pomaže kod bolesti dišnog sustava. Ima umirujuće djelovanje pa smanjuje stres i napetost. Pospješuje mokrenje pa se preporučuje protiv gihta i reumatskih problema.

Vrijeskov med

Žute je boje i specifičnog okusa. Pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta te kod bolesti mokraćnog sustava. Odličan je dodatak čajevima od kamilice, šipka i breze. U kombinaciji s vrijeskovim čajem olakšava iskašljavanje.

Ružmarinov med

Svijetle je boje, gotovo proziran i bistar, ugodnog okusa. Preporučuje se za probavne tegobe te za probleme s jetrom i žuči. Vraća energiju tijekom oporavka od bolesti, iscrpljenosti i stresa.

Maslačkov i repičin med

Također su blagotvorni za jetru i probavu. Intenzivne su žute boje i okusa.

Metvičin med djeluje umirujuće, med majčine dušice i med stolisnika preporučuju se kod povišenog krvnog tlaka, a med gloga za bolesti srca.