Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LJEPOTA

Bore – Što znače i kako ih smanjiti?

Koža nije samo pokrivač i navlaka koja nas drži u jednom komadu, ona je najveći i najzaposleniji organski sistem u tijelu. Između ostalog, koža omogućava organizmu da zadrži tečnosti, pomaže u reguliranju tjelesne temperature i predstavlja zaštitnu barijeru između potencijalno štetnih supstanci iz okruženja i naših unutrašnjih organa. Starenjem, koža postaje podložna određenim promjenama, od kojih su neke više, a neke manje očigledne. Prije svega, počinje da postaje sve tanja, a uz to gubi elastičnost i sposobnost obnavljanja. Uz to, sila gravitacije tokom godina polagano povlači kožu nadole, čineći je opuštenijom i mlitavijom.

kozaIspod same površine kože, također dolazi do promjena koje polako nanose štetu. Na primjer, one fine linije i borice koje počnu da se formiraju kada dođemo u srednje godine prouzrokovane su razaranjem kolagena, proteina koji koži daje podršku i elastičnost. Istovremeno, sposobnost ćelija kože da se regenerišu opada, zbog čega koža djeluje staro, umorno i bez sjaja. Sto smo stariji, žlijezde u koži proizvode sve manje sebuma, uljne supstance koja formira zaštitni omotač kože, ne dozvoljavajući joj da postane suha i perutava.

 

Nije slučajnost da dijelovi kože koji su najskloniji stvaranju izdajničkih linija i bora jesu upravo oni koji su najizloženiji suncu i utjecaju ostalih spoljnih faktora. Vjerovali smo da se to dešava uslijed djelovanja sunca i vjetra, koji lišavaju kožu dragocjene vlage i ulja i na taj je način isušuju. Jedno vrijeme smo, također, vjerovali da alternativu stvaranju bora predstavlja mazanje kojekakvim pomadama koje vraćaju koži vlažnost. Sada nam je jasno da je ovo bio isuviše pojednostavnjen pristup problemu. Mada koža tokom godina uistinu gubi vlažnost, mnogi istraživači sada vjeruju da su glavni krivci koji izazivaju starenje kože zapravo slobodni radikali, ti pretjerano aktivni atomi kisika koji mogu da naprave pravu pustoš među normalnim, zdravim ćelijama.
 Slobodni radikali su normalni nusproizvodi metabolizma kisika. Dok smo mladi, naš organizam je u stanju da izgradi snažnu obranu od slobodnih radikala prije nego što uspiju da nanesu veliku štetu, proizvodimo izobilje čistača i antioksidanta koji se vežu za slobodne radikale i neutrališu ih. Starenjem, međutim, obrana našeg organizma slabi i slobodnim radikalima se dozvoljava da divljaju. Pomislite na jabuku presječenu napola i ostavljenu na zraku. Za kratko vrijeme jabuka oksidira i njena boja prelazi u smeđu. Slobodnim radikalima je očigledno potrebno mnogo više vremena da bi izvršili svoj pogubni utjecaj na našu kožu, ali decenije izloženosti zraku uzimaju svoj danak u vidu formiranja kože koja izgleda starija i umornija.
Čak i da smo život proveli u najzdravijoj mogućoj okolini, naš organizam će proizvoditi sopstvene slobodne radikale. Međutim, rijetki su oni među nama koji žive u netaknutom prirodnom okruženju, većinom smo izloženi pravoj baražnoj vatri kemikalija i zagađivača koji mogu da doprinesu stvaranju dodatnih slobodnih radikala. Na primjer, pokazalo se da smog i dugotrajna izloženost ultraljubičastim zracima sunca, pesticidi i ostali zagađivači povećavaju proizvodnju slobodnih radikala. Pored toga, duhanski dim, nikotin i alkohol također mogu da proizvedu slobodne radikale. Pošto je, dakle, činjenica da smo neprestano bombardirani slobodnim radikalima, neophodno je da pojačamo svoju obranu protiv tih smutljivaca.
Ishrana, razuman život i dodaci koji jačaju kožu mogu da nam pomognu da je održimo glatkom i gipkom i odložimo stvaranje bora.
Antioksidanti
Vitamin C – Vitamin C ne samo da je moćan antioksidant već je i neophodan za stvaranje kolagena, supstance koja drži na okupu ćelije vezivnog tkiva. Iz tih je razloga vitamin C suštinski važan za zdravu kožu. On također povećava nivo glutationa, još jednog antioksidanta koji štiti od pogubnog djelovanja slobodnih radikala.
Vitamin E — To je također jedan moćan antioksidant koji daje ljepši izgled koži. Prilikom jednog nedavnog ispitivanja, dvadeset sredovječnih žena je svakodnevno nanosilo na kožu kremu sa petpostotnim sadržajem vitamina E. Poslije četiri nedjelje, kod svih je došlo do primjetnog smanjivanja dužine i dubine „svračjih nogu”, onih borića oko očiju koje nas toliko nerviraju, kao i do općeg poboljšanja izgleda kože. Na tržištu postoji nekoliko vrsta krema sa vitaminom E. Izbjegavajte da koristite onaj iz kapsula, zato što kod ponekih osoba može da iritira kožu.
Superoksid dismutaza (SOD) i divlji jam — SOD je antioksidanti enzim, često udružen sa divljim jamom koji je odličan izvor beta-karotina i ostalih članova porodice karotenoida. Beta-karotin se u organizmu pretvara u vitamin A; vitamin A potpomaže razvoj i obnavljanje tjelesnih tkiva i pomaže u održavanju nježne i gipke kože.
Ostali dodaci
DHEA – DHEA, hormon koji opada s godinama, može da potpomogne povećanje proizvodnje sebuma, prirodnog ovlaživača koji daje gipkost koži.
Nukleinske kiseline – Nukleinske kiseline (DNK i RNK) nalaze se u svakoj ćeliji organizma i neophodne su za proizvodnju novih ćelija, njihovo obnavljanje i ćelijski metabolizam. S godinama starosti, naša sposobnost da proizvodimo nove ćelije opada, a neki istraživači vjeruju da do tog opadanja dolazi ili uslijed pada proizvodnje nukleinskih kiselina, ili smanjenja njihove djelotvornosti. Razvili su teoriju koja glasi da, ako bismo uzimali dodatak nukleinskih kiselina, možda bismo na taj način mogli da podstaknemo stvaranje novih ćelija. Tako bismo potpomogli zamjenu starih, izmorenih ćelija kože novim, mlađim ćelijama punim života.
Nekoliko načina da spasite kožu:
Voda, voda svuda oko nas. Ispijajte dnevno bar osam čaša filtrirane vode kako biste nadoknadili gubitak vlage.
Čuvajte se sunca. Ograničite izlaganje suncu na maksimalno petnaest minuta dnevno. Kada izlazite, neka vam je šešir obavezno na glavi, a koža zaštićena losionom sa zaštitnim faktorom 15. (Mnogi su zaključili da im jači faktor nadražuje kožu).
Savjeti o ishrani. Jedite mnogo svježeg voća i povrća jer je i jedno i drugo krcato antioksidantima.
Ne dajte kilogramima da pobijede. Održavajte normalnu tjelesnu težinu, suvišni kilogrami izazvat će otezanje kože uslijed težine, a potom i boranje.
Dovoljno spavajte. Ima razloga za onu izreku da san održava ljepotu. Dok spavamo, naš organizam proizvodi hormon rasta, koji potpomaže regeneraciju starih i umornih ćelija.