Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Šafran kao lijek i kao začin

Začin šafran je ljudima poznat od davnina. Šafran se koristio još u Mezopotamiji prije 5000 godina, a spominjan je i u Bibliji.

 

Šafran je simbol  mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog. Naziv je dobio po perzijskoj riječi za’faran, što u prijevodu doslovno znači “budi žut”.

Šafran se smatra najskupljim začinom na svijetu. Dobiva se od biljke iz porodice Iridacee koja ima kratku sezonu cvata. Cvate samo tri tjedna u godini. Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan, čime se opravdava visoka cijena tog začina.

Šafran je iznimno cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu, a često ga nazivaju i “kraljem začina”.

Iako je najpoznatiji kao začin, zbog svoje specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe.

 

Ljekovita svojstva šafrana

Šafran ima dugu povijest medicinske upotrebe, a spominje se čak i u najstarijim ayurvedskim spisima. Primjerice, šafranov čaj koristi se za liječenje depresije. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog čaja, ali i samog začina potiče osjećaj sreće. Istraživanja potvrđuju i to da je njegov antidepresivni učinak usporediv s antidepresivom Prozacom, budući da podiže razinu serotonina u mozgu.

Ovaj začin ima i antikancerogena svojstva – tvari krokin, šafranal i pikrokrocin iz šafrana sprečavaju rast stanica raka. Šafran se koristi za poboljšanje cirkulacije i liječenje modrica. Također, regulira razinu kolesterola i triglicerida u krvi. Ovaj začin pomaže u liječenju ateroskleroze, artritisa i astme. Šafran poboljšava vid i uspješno neutralizira najčešće uzroke slabog vida i sljepoće kod starijih osoba.

 

Biljka jača imunitet i produžuje vitalnost. Sastojak iz biljke, šafranal moćan je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala. To su spojeva odgovorni za starenje stanica.

 

Šafran ublažava predmenstrualne tegobe i umiruje bol u trbuhu. Koristi se kao lijek protiv oboljenja bubrega, regulira probavu, otklanja glavobolje, migrene i vrtoglavice. Učinkovit je i u liječenju akni, bradavica i drugih kožnih tegoba. Ublažava grčeve, a može se koristiti i kao diuretik. Premda su istraživanja pokazala veliku ljekovitost šafrana, preporučuje ga se uzimati samo u malim količinama – do 200 mg dnevno.