Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

ALTERNATIVA

Trputac stvara averziju prema pušenju

Trputac sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve. Najpoznatija upotreba trputca je u liječenju kašlja, no on je učinkovit kod svih dišnih oboljenja. Pomaže svim dišnim organima, posebice kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta. Preporučuje se kod hripavca, astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Znanstvenici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je on sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list trputca ili piti njegov čaj.

TRPUTAC MUŠKI, bokvica, široka bokvica, mala bokvica, široki trputac, muški trputac, muška bokvica, veliki trputac, žilovica, TRPUTAC MUŠKI, Plantago major

Sok trputca ima toliko jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari. Sadrži antimikrobne spojeve koji su učinkoviti protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije – bakterije odgovorne za kožne infekcije, gnojne angine i tetanus. Najdjelotvorniji od njih je iridoidni glikozid aukubin, koji je pokazao značajnu aktivnost protiv gram–pozitivnih bakterija, posebice stafilokoka aureusa.

Dodavanje soka limuna u iscrpinu trputca može značajno pojačati njegovu antimikrobnu vrijednost. Aukubin također potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela putem bubrega, pa je koristan gihta. Svježe iscijeđeni sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žlijezda i hemeroida. Sjeme trputca koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, i kod upalnih stanja sluznica. Dnevno konzumiranje 8 g sjemena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Popularna je upotreba  trputca kod svih vrsta kožnih tegoba kao što su rane, čirevi, posjekotine, razderotine, brazgotine, modrice, podljevi, opekline, plikovi, žuljevi, zanoktice, ubodi kukaca i osipi raznih uzroka. Za liječenje kožnih tegoba operite svježi list i napravite kašu od njega te ga nanesite na oboljelo mjesto. Zbog lake dostupnosti trputac je izvrsna prva pomoć kod uboda. Sadrži veće količine saponina, koji gode koži i djeluju kao prirodni antihistaminik.
Trputac je odličan za brzo liječenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i potiče zacjeljivanje, što duguje aukubinu. Sažvakano lišće trputca postavljeno kao oblog na zub i desni može spriječiti infekciju zuba u ranim fazama.

Lišće trputca sakuplja se dok je biljka u cvatu od svibnja do kolovoza, a korijen od kolovoza do listopada.

Lišće se suši u tankom sloju na prozračnom i sjenovitom mjestu. Korijen se iskapa nakon cvjetanja. Očisti se i naniže na konac se te tako suši.

Od trputca se mogu pripremati balzami, ulja, tinkture, sirupi u čajevi.

Mlado lišće može se dodavati juhama, salatama ili pirjati.