Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

ALTERNATIVA

Što je astma, i kako liječiti astmu?

Naučite da se opustite. Brojna ispitivanja su pokazala da stres može da pogorša ili čak inicira astmu. Jednostavne tehnike za relaksaciju kao što su joga, tai-či i meditacija mogu da vam pomognu da olakšate sebi u stresnoj situaciji. Također preporučujem uzimanje dopunskih količina vitamina B, koji su prirodno sredstvo za razbijanje stresa.

 

Dobro počistite! – Bez obzira na to Što vi vjerujete da vam je kuća cakum-pakum, ona je još uvijek utočište za milione parazita koji se kriju u česticama prašine (pregljevi) i koji mogu da predstavljaju okidač za alergijsku reakciju. To važi i za perut životinja. Pregljevi se skupljaju u posteljini, tepisima, zavjesama, perjanim jastucima i roletnama. Zavjese koje skupljaju prašinu i roletne zamijenite najobičnijim zastorima, resite se raznoraznih prostirki, sa izraženim dlačicama i svakako pokušajte da za čišćenje u domaćinstvu koristite sredstva koja ne sadrže kemikalije. Savjetujem da i kod kuće i na radnom mjestu koristite prečistač vazduha.

 

Za one koji pate od alergije, spavaća soba je prva borbena linija. Da biste problem sveli na minimum, sve dušeke i opruge, jastuke i pokrivače (ćebad, jorgane) stavite u navlake sa patent-zatvaračima, pošto ćete ih na taj način zaštititi od alergena. Zamijenite vunenu ćebad ili perine nekim pokrivačima koji mogu redovno i lako da se peru. Jednom nedjeljno iskuvavajte posteljinu kako biste uništili pregljeve. Oslobodite se gomile koještarija koje samo skupljaju prašinu, uključujući tu punjene igračke i suho cvijeće.

 

Vaša ishrana treba da sadrži malo šećera, mnogo svježeg povrća, magnezijuma i omega-ulja. I neka vam pažljivo čitanje etiketa prede u naviku, kako biste u najvećoj mogućoj meri izbjegli unošenje u organizam kemikalija koje bi mogle da iniciraju alergijsku reakciju.

 

Namirnice koje jedete (ili ne jedete) mogu da vam pomognu da kontrolišete simptome astme. Očigledno je da treba da izbjegavate sve one namirnice na koje ste alergični.

 

Erlov recept za liječenje astme

 

Ovi dodaci bi trebalo da vam pomognu da držite astmu na odstojanju.

 

Kompleksni multivitamini sa B-kompleksom i digestivnim enzimima: Po jedna tableta uz jelo dva puta na dan. (Jedna ujutro, jedna uvečer.)

 

Vitamin B12: Jedna ili dvije sublingvalne tablete (razlazu se pod jezikom) od 500 do 1000 mg B12 na dan. Sublingvalna forma ovog vitamina se lakše apsorbuje.

 

Pantotenska kiselina: (Član porodice B-kompleksa): Dvije tablete od 100 mg na dan, uz jelo.

 

Sladić: Po jedna kapsula do tri puta na dan.

 

Ginko biloba: Jedna tableta od 60 mg tri puta na dan.

 

Kombinacija bromelaina i kvercetina: Dve kapsule na dan. (Ako ne možete da nađete kombinaciju, uzimajte po dvije kapsule od 500 mg od svakog.)

 

Vitamin C: Dvije tablete od 500 mg kalcijum-askorbata na dan. (Kaicijum-askor-bat je oblik vitamina C sa najblažim dejstvom na želudac.)

 

Vitamin E: 400 i.j. vitamina E u kapsulama na dan. (Suvi oblik je najpogodniji za apsorbovanje.)