Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

KOKOTAC

KOKOTAC, Melilotus officinalis L.

Ljekarnički naziv: Herba meliloti

Druga imena: Orlov nokat, velika djetelina, žuti kokotac

Strani nazivi: Engleski: Common Melilot, Melilot, Ribbed Melilot, Tall Mellilot

Francuski: Melilot officinal

Njemački: Gebrauchlicher Honigklee, Echter Steinklee

Slovenski: medena detelja, mesičnik, rabozelje, rumeni rebozelj

Talijanski: Meliloto commune, Erba vetturina

Vrijeme cvatnje: Svibanj-rujan

Stanište: Raste na zapuštenim livadama, uz rub polja, vinograda, putova, uza zidove i pruge, na zapuštenim zemljištima

Napomena: Truli kokotac sadrži dikumoral koji izaziva krvarenje, pa se ne smije upotrebljavati.

Ljekoviti sadržaj: Melilotin, melilotal, lakton, kumarin, kumarinske kiseline, melilotna kiselina, eterično ulje, smola, treslovina, vitamini C, E, karotin.

Toksičnost: Kumarin i kumarinski spojevi uvrštavaju se u kancerogene spojeve, pa u većim količinama mogu izazvati jake glavobolje, kolaps ili kljenut živčanog sustava, pa se danas ova biljka uglavnom koristi za vanjsku upotrebu.

 

Ljekovito djelovanje: Kokotac ima svojstvo da steže, omekšava, tjera znoj i vodu, smiruje i ublažava bol i čisti organizam. Koristi se za vanjsku, a vrlo malo i za unutarnju upotrebu kod varikoznih vena, u liječenju hemeroida, sprečavanju upala. Unutarnja uporaba služi za liječenje kašlja, grčeva maternice i crijeva, bubrežnih bolesti, reumatične glavobolje-migrene, arterioskleroze, gihta, želuca i crijeva, nesanice, nervoznih tenzija, neuralgija i palpitacija jer dobro smiruje. U vanjskoj upotrebi liječi još tegobe s očima, tegoba sa uhom (parenje čajom), reumatskih tegoba-bolova (mast), bolnih zglobova (mast), raznih kožnih nečistoća (čireva, bolesti kože gljivičnog porijekla), za omekšavanje raznih tvrdih oteklina. Znanstvena istraživanja potvrđuju umirujuće i narkotičko djelovanje kokotca na centralni živčani sustav, regenerira stanice jetre, djeluje na koštanu srž, sudjeluje u stvaranju leukocita, poboljšava opće zdravstveno stanje bolesnika nakon radioaktivnog zračenja, djeluje na unutrašnji dio krvnih žila i limfu.

Kontraindikacije: Kokotac ni u kojem obliku ne bi smjele uzimati osobe sa slabim želucem i jetrom u akutnim stanjima, s problemima žuči, te osobe sklone glavoboljama.

 

 

kokotac

RECEPTI:

Tinktura za liječenje vena, varikoznih vena, menstrualnih bolova, protiv zgrušavanja krvi:

200 g cvjetnih vrhova, litra 70%-tnog alkohola

Priprema: Močiti bilje u alkoholu 21 dan i procijediti. Uzimati 3x na dan po 5 kapi s malo tekućine, te za masažu bolnih mjesta.

 

Ulje za masažu kod glavobolje, protiv raznih kožnih tegoba:

200 g cvjetnih vrhova, 1 l maslinovog ulja

Priprema: Močiti bilje u ulju 30 dana, bocu držati na toplom mjestu ili na suncu, potom procijediti. Masirati bolna mjesta i uljem tretirati kožne nečistoće.

 

Sličan Post 2014-11-10 20:29:53. izvor: Biljna Medicina