Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

RUSOMAČA

RUSOMAČA, Gusomača, hoću-neću, kapucinska torbica, pastirska torbica, skrižan, Capsella bursa pastoris L.

 

RUSOMAČA, Capsella bursa pastoris L., Herba Bursae pastoris, Gusomača, hoću-neću, kapucinska torbica, pastirska torbica, skrižan

Ljekarnički naziv: Herba Bursae pastoris

Druga imena: Gusomača, hoću-neću, kapucinska torbica, pastirska torbica, skrižan

Strani nazivi: Engleski: Shepard´s purse

Francuski: Capselle Bourse

Njemački: Gemeines Hirtentaschchen

Slovenski: divja repica, kašica, plešec

Talijanski: Borsapastore commune

 

Vrijeme cvatnje: Ožujak-listopad

Stanište: Raste skoro svuda kao jako rašireni korov, uz putove, naselja, vrtovima…

Ljekovito djelovanje: U današnje vrijeme rusomača je jedna od poznatijih  biljaka koja vrlo učinkovito zaustavlja krvarenje, a poznato je ljekovito djelovanje ekstrakta rusomače i to u liječenju kod raznih krvarenja unutarnjih i vanjskih, ženskih bolesti i kao pomoć u trudnoći i porođaju i također uravnotežuje krvni tlak. Ekstrakt i čaj od rusomače pomažu kod probavnih problema jačanjem peristaltike crijeva, tegoba jetre, naročito žutice i bolesti žuči, tegoba respiratornog sustava, gihta, reume, kostobolje, upalnih stanja zglobova, artritisa, bolesti bubrega i mjehura, dijabetesa, za proljetno čišćenje krvi, bolesti slezene, tegobe želuca, bolesti živca, naročito u križima, u jačanju organizma pogotovo u starijih osoba. Poznata je i zloporaba rusomače za izazivanje pobačaja. Svježi sok rusomače djeluje brzo i energično, i izaziva stezanje maternice a djeluje i na sužavanje i širenje krvnih žila, zaustavlja krvarenja unutarnja i vanjska, djeluje na smirenje, a u nosnice nakapan sok zaustavlja krvarenje iz nosa. Rusomača stimulira bolji rad sustava cirkulacije i urinarnog sustava. Sjeme rusomače upotrebljava se za jačanje potencije, kao afrodizijak.

Kontraindikacije: Rusomaču ne smiju uzimati trudnice.

 

RECEPTI:

Tinktura za navedena oboljenja i krvarenja:

400 g rusomače, litra 70-postotnog alkohola

Priprema: Sitno isjeckanu rusomaču preliti alkoholom. Držati 30 dana na toplom mjestu u hladu, uz povremeno mućkanje, a zatim procijediti. Uzimati sa malo vode ili čaja 2-4 puta na dan po jednu čajnu žličicu. Kod obilnih krvarenja uzima se četiri puta na dan.

Vinska tinktura za bolesti želuca, crijeva, ženske bolesti:

litra dobrog bijelog vina, 200 g rusomače

Priprema: Očišćenu biljku oprati i usitniti, te preliti vinom. Držati na toplom mjestu osam dana. Bocu povremeno promućkati, potom procijediti. Uzimati 2-3 puta na dan po rakijsku čašicu 1 sat prije jela.