Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

DIVIZMA (Verbascum phlomoides) Fam. Scrophulariaceae

Popularni nazivi: divizija, beloterka, volovrat, široki lopuh

Opis: Dvogodišnja biljka sa zeljasto-drvenastim stablom, visoka 60-150 cm, jednostavna ili razgranata, pepeljasto-sive boje. Listovi su veliki, elipsasti ili duguljasti, sa zupcima, i mekim vlaknima sa obe strane. Sitna vlakna su žućkasta i gusto izrasla. Cve-tovi su veliki, žute boje i formiraju dugačak i zbijen klas. Biljka cveta u periodu jun-oktobar.

Staništa: Raste na suvim brdašcima i ravnicama, po peskovi-tim, neobrađenim, šljunkovitim poljanama, na periferiji šuma i u rečnim dolinama.

 

Upotrebljivi delovi: Cvet i ređe listovi.
Aktivna svojstva: Sluzaste materije, šećeri, tanin, etarsko ulje, saponin, karotinoidi, aukubozid.
Sakupljanje: Ne otvaraju se svi cvetovi biljke odjednom, već naizmenično, počev od osnove ka vrhu. Njihovo zatvaranje se obavlja istim redosledom, postepeno i samo u vreme cvetanja, u periodu jun-oktobar. Beru se po lepom vremenu, isključivo zla-tno-žute latice cvetova i suše se u senci, u veoma dobro prove-trenim prostorijama, ili na vrućem vazduhu pri temperaturi od 35-40°C. Listovi se sakupljaju u maju-avgustu i suše se na isti način kao i cvetovi.

Farmakološko dejstvo: Ekspektorans (sredstvo za iskašljava-nje), antiinflamator (protiv zapaljenja), sudorifik (podstiče zno-jenje), antiastmatik (protiv astme), protiv hemoroida.
Terapeutske indikacije: Bronhitis (upala bronhija), kijavica, astma (sipnja), promuklost, tuberkuloza, gastro-enteritis (upala želuca i creva), panaricijum (prišt na prstu, kukac), apsces (zag-noj), čirevi, potkožni čir, hemoroidi (šuljevi), promrzline.

 

Način upotrebe:
– Infuzija: 1 kašičicu cvetova dodatih na 250 ml vrele vode, ostaviti da odstoji 3 minuta i piti 2-3 šolje dnevno.
– Dekokt: 30 g cvetova i listova kuvati 3 minuta, a zatim procediti. Koristi se kao gargarizma (za ispiranje usta), svakih 30 minuta, kod promuklosti.

Listovi, kuvani 5 minuta u mleku, stavljaju se u obliku kata-plazme u slučaju panaricijuma, čireva, potkožnog čira, hemo-roida, promrzlina.

Priprema se i dekokt od 60 g lišća koje treba potopiti u 1 litar vode. Kuvati 5 minuta. Primenjuje se u obliku komprese kod oboljenja kao što su: impetigo (vrsta kožnog oboljenja), opekotine, bolni potkožni čirevi.