Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

VEPRINA

VEPRINA, ježevina, metlika, oštrolisna kostrika, veprinac, Ruscus aculeatus L.

 

 

Ljekarnički naziv: Radix Ruscus

Druga imena: ježevina, metlika, oštrolisna kostrika, veprinac, VEPRINA, Ruscus aculeatus L.

Strani nazivi: Engleski: Butcher´s-broom

Francuski: Fragon piquant

Njemački: Mausedorn

Slovenski: ježevina

Talijanski: Pungitopo

VEPRINA, ježevina, metlika, oštrolisna kostrika, veprinac, Ruscus aculeatus

Vrijeme cvatnje: Ožujak – travanj

Stanište: topli sunčani kamenjari, kameni obronci, svijetle, tople, listopadne primorske šume, šikare, makije

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, steroidni saponin ruskin, ruskozid, aglikon ruskogenin, neoruskogenin, pirokatehol, spertein, fitosterol, vitamin P, treslovina, smola, holin, šećer, kalijeva sol

Ljekovito djelovanje: Veprina je tradicionalni lijek kojim se liječe nožne vene, teške i umorne noge osoba koje tokom dana najviše stoje, kao i kod osoba oboljelih od gihta. Korijen veprine je pak lijek kojim se pojačava izlučivanje mokraće, izaziva znojenje, liječi proširene vene i hemoroide, pomaže kod poremećene cirkulacije u šakama i stopalima, i u mozgu, ublažava svrab u predjelu čmara, ispiru razne kožne nečistoće, pomaže u liječenju žutice, u otklanjanju pijeska u mjehuru i bubregu, kod sindroma karpal tunela, kod artritisa, gihta, reumatizma, arterioskleroze, kod prevencije flebitisa, kod tumora prostate i varikoznih vena. Od tinkture se može napraviti mast za hemeroide. Prašak od osušenog smrvljenog korijena veprine koristimo za posipanje rana kod proširenih vena. Plod veprine djeluje diuretično i depurativno. Sjemenke pak možemo rabiti kao purgativno sredstvo. Ruscorectal je lijek koji se izrađuje od korijena veprine, u oficijelnoj medicini koristi se za liječenje proširenih vena, ulceroznih vena, venske insuficijencije, otvorenih rana, edema, upale vanjskih i unutarnjih hemeroida, krvarenja i svraba.

 

Kontraindikacije: Pripravke od veprine za unutarnju upotrebu ne bi smjele uzimati osobe s povišenim tlakom i trudnice.

 

RECEPTI:

Prašak za kožne nečistoće i hemeroide:

Priprema: Osušeni korijen veprine usitniti u prah i posipati oboljela mjesta.

Tinktura:

200 g korijena, litra 60%-tnog alkohola

Priprema: Korijen očistiti odzemlje, oprati i sitno narezati. Preliti alkoholom i držati na toplom mjestu 30 dana, pa procijediti. Uzimati 3 puta po 10-15 kapi s malo vode ili čaja.