Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

GOSPINA TRAVA

GOSPINA TRAVA, Kantarion

Ljekarnički naziv: Herba Hyperici

Druga imena: Bogorodičina trava, Ivanje zelje, Ivanova trava, kantarion, krv Sv.Ivana, žutenica

Strani nazivi: Engleski:Perforate St John´s Wort

Francuski: Millepertuis perfore

Njemački: Johanniskraut

Slovenski: Šentjanževka

Talijanski:Iperico

Vrijeme cvatnje: Svibanj- kolovoz

Stanište: Raste na raznovrsnim zemljištima, na šumskim čistinama, svijetlim šumama, livadama, močvarnim terenima, šikarama, zapuštenim zemljištima, uz nasipe, pruge, putove…

Ljekoviti sadržaj: Flavonoidi-hiperizid, rutin, kvercitrin, izokvercitrin, kvercetin, pseudohipericin, diantron, antociani, eterično ulje-azulen, alfa-pinenomkarotin, nikotinska i askorbinska kiselina, vitamin C, smole, tanin, antibiotik Gipeforin. Biljka ima fitocidno djelovanje od kojeg ugibaju stafilokoki, streptokoki, bacili dizenterije, TBC-a kao i druge bakterije.

Ljekovito djelovanje: Među vodećim rastućim bolestima današnjice se svakako spominje depresija. Brojni simptomi depresije su osjećaj tjeskobe, tuge, razne vrste strahova- od smrti i bolesti do ništavnosti, nezainteresiranost, nesanica, krivnja, umor, utučenost, razdražljivost, gubitak zanimanja za okolinu i misli o samoubojstvu- sva su to stanja koja ne prate nikakva tjelesna oštećenja i govore nam da se radi o depresiji što podrazumijeva obaveznu konzultaciju sa liječnikom, tj. psihijatrom. Ako je takvo stanje u početnom stadiju, onda je gospina trava odlična pomoć, no ako je problem dugotrajna depresija, onda se iz iskustva zna, da ta dragocjena biljka nije od velike pomoći.

Zbog antibakterijskih i antibiotičnih svojstava, gospina trava se upotrebljava i u liječenju oboljenja uzrokovanih stafilokokom, streptokokom, E.Colli i dr.

– Sastojci gospine trave djelotvorni su u liječenju depresije, AIDS-a i Parkinsonove bolesti. Preporuka je Europske komisije E, da se kod upotrebe preparata sa hipericinom propisuje stroga dijeta, u kojoj se ne konzumiraju kava, alkohol, suhomesnati proizvodi, proizvodi konzervirani u salamuri, i od lijekova jači antidepresivi, antikonvulsanti, theophyllin, triptan..u svakom slučaju potrebno se konzultirati sa liječnikom.

Čaj uzimamo kod poremećaja rada imunosustava, krvi (krvne plazme), mokraćnog sustava, osjetila-koža, probavnog sustava, dišnog sustava, spolnog sustava muškaraca i žena, živčanog sustava, sustav žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem.

Ulje gospine trave rabimo za živčani sustav, (živčane stanice, živci, mozak, kralješnična moždina, periferni i autonomni živčani sustav-depresije, anksioznost, neuroze, nesanice, razdražljivost, bolna mjesta živca), sustav osjetila-koža (opekline, sunčane opekline, sunčane i starčke pjege, dekubitus, rane koje teško zacjeljuju, kraste, čirevi, otekline, modrice, tumori, tvrdi čvorovi na dojci, osipi, lišaj, suha i ispucala koža, Herplex simplex, Herpes zoster, ubodi insekata, prištići, akne, bubuljice), probavni sustav (rane poslije vađenja zuba, afte u usnoj šupljini, ispucali jezik, infekcija zubnog mesa, paraziti, katar želuca, čir na želucu, hemoroidi), spolni sustav muškaraca i žena (grčevi maternice, upalni procesi, svrab i peckanje vagine, usni, bakterije, upale gljivica muškog uda, upale glavića muškog uda, raspucali dio kože između uda i čmara, rabi se za mazanje ili stavlja u vaginalni tuš), za masažu (kod gihta, reume, bolnog ramena, kralježnice, išijasa, neuralgija, modrica, uganuća, tvrde pete, tvrdih tabana, tvrdih rožnatih lakata, kože lica).

Kontraindikacije: Za vrijeme terapije čajem ili uzimanjem preparata s hipericinom, fotosenzibilne osobe ne bi se smjele izlagati suncu. Također je važno da u terapiji sa čajem od gospine trave, nikako ne konzumiramo alkohol, slana i jako začinjena jela

kantarion gaospina trava

 

RECEPTI:

Čaj za navedena oboljenja:

1 jušna žlica osušene biljke, 2 dl vode

Priprema: Bilje preliti sa vrućom vodom, poklopiti i pustiti da odstoji pola sata, zatim procijediti. Piti 2-3 šalice čaja na dan, u težim slučajevima i do 5 šalica. Može se zasladiti medom, osim ako se pije zbog probavnih teškoća.

Ulje za navedena oboljenja:

Litrenu bocu napuniti do pola pupoljcima- bolje nego cvjetovima i listovima, i pustiti oko 4 sata da malo uvenu. Drškom kuhače ih malo zgnječiti i naliti pravo maslinovo ulje. Bocu začepiti vatom i staviti na sunce. Držati najmanje mjesec dana, može i dva mjeseca, povremeno promućkati. Procijediti. Za unutarnju uporabu najčešće se rabi 10-15 kapi tri puta dnevno, a za vanjsku i masažu po potrebi.

Tinktura za navedena oboljenja:

Litra 60-postotnog alkohola

200g usitnjenih cvjetova

pupoljaka i listova

Priprema: Usitnjeno bilje preliti alkoholom i držati zatvoreno na toplom mjestu mjesec dana. Procijediti. Za liječenje unutarnjih oboljenja i to naročito kod upalnih stanja, staviti 5-10 kapi tinkture u čaj, sok ili vodu, piti tri puta na dan, i to prije jela.