Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

PERŠIN

PERŠIN, Ak, ac, majdonos, petrušin, petrešin, petrusin, peršun, Petroselinum sativum L -hortense Hoffm.

 

Ljekarnički naziv: Fructus Petroselini- Oleum Petroselini

Druga imena: Ak, ac, majdonos, petrušin, petrešin, petrusin, peršun

Strani nazivi: Engleski: Common Parsley

Francuski: Persil Cultive

Njemački: Petersillie

Slovenski: Peteršilj

Talijanski: Prezzemolo comune

 

PERŠIN, Ak, ac, majdonos, petrušin, petrešin, petrusin, peršun, Petroselinum sativum L -hortense Hoffm.Ljekoviti sadržaj: Korijen sadrži 3-7 % eteričnog ulja kompleksnog sastava, kalij, vitamine A,B,B12 i C, mineralne soli željeza, kalcija, fluora, sumpora, joda, bakra, maangana, palmitinsku kiselinu, šećer, škrob, sluz, neistražene fenole, a list sadrži eterična ulja, klorofil, karotin, vitamin C, apigenin, ulje peršinova sjemena sadrži petroselinsku kiselinu.

 

Toksičnost: Apiol izaziva nadražaj unutrašnjih organa i smetnje u optoku krvi. Najviše ga ima u peršinovom eteričnom ulju koje se dobiva iz sjemena i korijena peršina. Apiol je ujedno i abortiv.

Ljekovito djelovanje: Peršinovi sastojci su mnogostruko djelotvorni, ali ljekovito djelovanje peršina treba ipak dobro upoznati iz više razloga. Dobro je znano njegovo diuretičko djelovanje, zahvaljujući eteričnom ulju koje podražuje bubrežnu nakapnicu. Međutim, takvo je djelovanje kontraindicirano kod upale bubrega, kada se peršin ne smije uzimati. Peršin za žene predstavlja pravi lijek jer ima estrogeno djelovanje, pojačava libido,a žene ga upotrebljavaju i za omekšavanje grudi u vrijeme dojenja, za veću mliječnost, za izazivanje mjesečnog ciklusa, i za olakšavanje poroda. Peršin je također idealno sredstvo za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju, i sadrži fluor i bor. Danas se najčešće  upotrebljava čaj od  peršina ili sok od korijena. Eterično ulje je toksično, a upotrebljava se najčešće u industiji i kozmetici. Peršin se još koristi i kod anemije, astenije, artritisa, gihta, reumatskih oboljenja, bolesti bubrega i mokraćnih organa, kod upale mjehura, za ispiranje mokraćnih kanala, kod vodenih bolesti, otežanog mokrenja, alergije, astme,kod celulita i debljine,bolesti želuca i crijeva, protiv parazita u crijevima, kod pojave plinova, nadutosti, za regulaciju probave, angine pektoris, vode oko osrčja, poremećene cirkulacije, reguliranje mjesečnice, kožnih bolesti, pjega na licu, ekcema, raznih kožnih nečistoća, masnih mjesta na koži, nesanicu, histeriju, umornih stanja, umirenje živaca, bolesti jetre i žuči, oboljenja prostate, visoke temperature, bolesti očiju, uboda pčela i edema, modrica, oslabljene potencije, bolova i kancerogenih bolesti, lošeg zadaha iz usta, za izazivanje znojenja i protiv uši.

Svježi sok iz listova korijena peršina nadražuje mišićna vlakna mjehura, crijeva i maternice, pa se i koristi za liječenje tih organa.

Kontraindikacije: Upotreba peršinovog eteričnog ulja, koje je toksično, zabranjena je i može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naročito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmiju srca, pobačaj i djeluje halucinogeno. Sastojci korijena peršina mogu kod osjetljivih osoba izazvati fotodermatitis, o čemu moraju voditi računa poljoprivrednici koji rade sa peršinom.

Oprez: Peršin nije sasvim nedužna biljka. Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika, a peršinovo ulje smije se uzimati samo prema liječničkom receptu. To ulje dobro djeluje kod krvi u urinu za ispiranje mokraćnih kanala, i kod kamenca u bubregu i mjehuru. I izvana se ulje primjenjuje kao zaštitno sredstvo protiv insekata, i protiv uši u kosi.

 

RECEPTI:

Biovegeta:

10 g peršina ( korijena i lista )

10 g majčine dušice ( list i cvijet )

10 g celera (list), 10 g vrijesa (list)

500 g divljeg poriluka, 250 g mrkve

Priprema: Sve sastojke osušiti i pomiješati. Ovo je izvrstan začin za sve juhe i variva, pa i za ostala razna jela.

Napitak za detoksikaciju organizma i anemiju:

1 jogurt, 1 žličica isjeckanog peršina, 1 žličica maslinovog ulja, 1 kavena žličica češnjaka u prahu

Priprema: Izmiješati sastojke, piti natašte ili pojesti sa prepečencem tokom doručka.