Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Matovilac poboljšava krvnu sliku, smiruje živce i olakšava mršavljenje

Uoči proljeća, matovilac je idealan izbor za jačanje imuniteta i pročišćenje organizma. Ukusna zeljasta biljka koja se početkom godine bere kao “prva salata” energizirat će vas obiljem minerala i vitamina.

matovilac

Samonikli “divlji” matovilac široko je rasprostranjen po livadama, voćnjacima i vinogradima (pazite gdje ga berete – izbjegavajte blizinu poljoprivrednih područja koja se intenzivno tretiraju pesticidima).
Što je matovilac mlađi, to je ukusniji. Berite ga kad se listovi počnu oblikovati u “grmiće” (rozete). Nemojte ih čupati s korijenom nego ih odrežite nožićem, kako bi se mogli razviti novi izdanci.

Matovilac je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena) i vitamina C, željeza i kalija. U matovilcu se nalaze i znatne količine magnezija,fosfora, kalcija, folne kiseline i vitamina B skupine. Takva bogata kombinacija nutrijenata popravlja krvnu sliku i pridonosi zdravlju srčanožilnog sustava, a matovilac je poznat i po umirujućem djelovanju na živčani sustav.
Ovo ljekovito povrće obiluje i tvarima koje potiču metabolizam, pa se preporučuje za detoksikaciju i lakše mršavljenje. Odlično prija kao jednostavna svježa salata bez dodataka (osim najosnovnijih začina), primjerice uz jela od mesa ili ribe.

Matovilac se fino slaže s drugim povrćem (npr. radičem, rikulom, zelenom salatom, rajčicom, krumpirom, celerom) te sa sirom, jajima, orašastim plodovima, sjemenkama…
Matovilac možete kombinirati i sa začinskim biljem poput peršina i bosiljka; možete ispeći omlet sa šunkom i matovilcem; pripraviti salatu od matovilca i jabuka, ili salatu na francuski način, s matovilcem i lećom.