Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Napitak koji “puca” od minerala? Ubacite potočarku u sokovnik!

Sok od potočarke, tamnozelene boje i pomalo paprena okusa, odlično će obogatiti napitke od voća i povrća.

Potočarka je dobar izvor joda željeza,cinka i sumpora – sve odreda minerala ključnih za imunitet i vitalnost.

Kao i ostalo zeleno lisnato povrće, potočarka daje energiju, umiruje, pročišćuje i uravnotežuje.

Sok od potočarke preporučuje se miješati s drugim sokovima u omjeru 1 dio potočarke naprama 4 dijela drugog soka.

green-smothie

Eliksir protiv umora

Sastojci: 1 šaka potočarke, 2 mrkve, 1/2 krastavca

Priprema: Očistite povrće, pa u sokovniku ovim redoslijedom napravite sokove: najprije od potočarke, potom od mrkve i naposlijetku od krastavca. Sokove pomiješajte u čaši.

 

Lijek za nesanicu

Sastojci: 1 šaka potočarke, 2 mrkve, 2 celera

Priprema: očistite povrće, pa napravite sokove ovim redoslijedom: potočarka, mrkva, celer. Pomiješajte sokove u čaši.

 

Energizirajući kokteli


Uzmite 1 veliku vezicu potočarke i 3 jabuke. Operite potočarku i narežite jabuke. Napravite sok od potočarke, a zatim od jabuka te ih pomiješajte u čaši.
Pripremite 1 veliku vezica potočarke i 4 naranče. Operite potočarku, ogulite naranče i podijelite ih na kriške. Napravite sok od potočarke, a zatim od naranči pa sokove pomiješajte u čaši.

Potrebno vam je: 3 rajčice, 1 velika šaka potočarke, 1 krastavac srednje veličine, 5-7 listova bosiljka, 1 list celera. Najprije narežite rajčice i krastavac da stanu u sokovnik. Fino nasjeckajte bosiljak. Napravite sokove od potočarke, rajčica i krastavca. Sokove ulijte u čašu, pospite nasjeckanim bosiljkom i promiješajte celerom.

Napitak protiv PMS-a

Sastojci: 1 zelena paprika, 1 šaka potočarke, 3 jabuke

Priprema: paprici odstranite vrh i sjemenke. Operite potočarku i narežite jabuke. Napravite sok od paprike, zatim od potočarke i na kraju od jabuka. Sokove pomiješajte u čaši.
Sokovi za lijepu kožu
Priredite: 1 šaku potočarke, 4 rajčice, 2 grančice peršina. Najprije rajčice narežite na 4 dijela. Napravite sok od potočarke i peršina, a zatim od rajčica. Pomiješajte sokove u čaši.
Potrebno vam je: 3/4 krastavca, 1/2 avokada, 1 šaka potočarke, 1 grančica peršina. Izvadite košticu avokadu, a “meso” stavite u mikser. Od krastavca i potočarke možete napraviti sokove i staviti ih u mikser s avokadom, ili sve sastojke odmah stavite u mikser i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

 

Tekući objed

Uzmite 2 jabuke, 125 g potočarke, 1 šaku peršina. Operite potočarku i napravite sok, a zatim u sokovnik stavite peršin. Narežite jabuke i napravite sok. Sokove pomiješajte u čaši.
Pripremite: 2 jabuke, 150 g bijeloga grožđa, 25 g potočarke, 1 šaku svježeg korijandera, sok od 1/2 limete. Narežite jabuke i napravite sok. Operite grožđe, uklonite grančice i napravite sok. Ogulite limetu i napravite sok od polovice, a plošku spremite za ukras. Operite potočarku i korijander pa napravite sok. Sokove pomiješajte u čaši i ukrasite ploškom limete.