Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

KIKIRIKI

Druga imena: Orašac, zemljin orašac

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Ljekoviti sadržaj: Masno ulje 48%, bjelančevine 25%, ugljikohidrati 15%, biljna vlakna, voda, kalij, kalcij, natrij, fosfor, magnezij, željezo, cink, vitamin B, niacinom, tiaminom, vitamini E, K, alanin, arginin, asparagin, cistin, glutaminin, glicin, genistin, histidin, isoleucin, leucin, lisin, methionin, prolin, serin, threonin, tyrozin, valin, oligomerni procijanidi.

kikiriki, orasac, zemljin orasac

 

Toksičnost: U zelenima, kao i  starim plodovima, već pokvarenima, razvija se kancerogeni sastojak alfatoksin B i G, koji štetno djeluje na organizam.

Ljekovito djelovanje: Poput svih ostalih mahunarki, kikiriki djeluje povoljno kod dijabetesa i dijabetičke retinopatije ( očne bolesti koja često prati dijabetičare), oštećenja sluznice maternice, bolesti želuca, naročito kod povišene želučane kiseline, upalnih stanja ( uzima se tinktura od sirovog ploda), bolesti bubrega, bolesti krvi i krvnih žila, tegoba sa pražnjenjem crijeva, kod mentalne zaostalosti, hemoroida ( uzima se maslac od kikirikija ili mast koju pripremimo od tinkture kikirikija ) i  na lučenje mlijeka. Sastojci koji se nalaze u tankoj crvenoj kori kikirikija, nazivaju se oligomerni procijanidi, dobri su i jaki antioksidansi koji štite od srčanog udara, moždanog udara i karcinoma. 

Kontraindikacije: Moguće su alergije na proizvode od kikirikija i to naročito kod djece, koja mogu dobiti osip, kašalj, imati nagon na povraćanje te teškoće u disanju. Valja paziti da proizvodi od kikirikija nisu pokvareni, jer su opasni za zdravlje.

RECEPTI:

Tinktura za liječenje upalnih stanja:

200 g sirovog kikirikija, litra 50%-tnog alkohola

Priprema: Kikiriki sa ljuskom oprati i usitniti. Preliti alkoholom i držati 30 dana na toplom mjestu začepljeno. Procijediti. Uzimati 5-10 kapi s malo vode ili soka.

Mast za hemeroide:

1 dl tinkture kikirikija, 200 g lanolina ili svinjske masti

Priprema: Rastopiti mast i uliti tinkturu i stalno mješati dok ne prestane izlaziti para. Uliti u pripremljene posude i staviti u hladnjak. Mazati oboljelo mjesto 1-2 puta na dan.

Sličan Post 2015-06-09 17:00:43. izvor: Biljna Medicina