Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

ŠIPAK

ŠIPAK, Divlja ruža, pasja ruža, šipurak, šipurika, šipek, šip,šipčanica, šipurina, ŠIPAK, Rosa canina L.

 

Ljekarnički naziv: Seina Cynosbati

Druga imena: Divlja ruža, pasja ruža, šipurak, šipurika, šipek, šip,šipčanica, šipurina, ŠIPAK, Rosa canina L.

Strani nazivi: Engleski: Brier Rose, Dog Rose

 Francuski: Eglantier

Njemački: Hunds-Rose

Slovenski: šipek

Talijanski: Rosa selvatica comune

 

Vrijeme cvatnje: Svibanj-srpanj

Stanište: Rubovi šuma, livade, polja, uz putove, živice..

Ljekoviti sadržaj: Voda 9,1%, proteini 3,4%, masti 1,4%, ugljikohidrati 80%, minerali 0,5%, betakaroten 4200 mg, vitamin C 270 mg, a u svježem šipku čak 1280 do 1700 mg, zatim vitamini B1, B2, E, P, K, F, flavonoidi, bioflavonoidi, tanin, voćna, limunova, kremička i fosforna kiselina, voćni šećer-monosaharidi 14,6%, disaharidi 1,6%, ulje 9%, pektin, rutin, željezo, magnezij, fosfor, sumpor, kalij, kalcij, natrij, aluminij, cink, jod, krom i bakar. Koštice sadrže vitamin E i vanilin. Energetska vrijednost šipka iznosi na 100 g 350 kal, ili 1480 kJ.

šipurika ili šipak

Ljekovito djelovanje: U narodu je uz lipov čaj najpoznatiji i šipkov pa se u gotovo svi našim krajevima smatra lijekom i to protiv srdobolje, zubobolje, kod bolesti mjehura i bubrega, kod tuberkuloznog krvarenja, krvarenja iz želuca i crijeva, za detoksikaciju organizma, za čišćenje krvi, kod gihta i reume i kod tegoba sa probavom (proljev i dječji proljev). Šipkov čaj dobar je napitak za jetru jer je liječi, i pojačava stvaranje i izlučivanje žuči, za osobe sklone stvaranju kamenca, kod avitaminoze i skorbuta jer je bogat vitaminom C, vitaminom K i mineralnim tvarima. Od cvijeta šipka priprema se čaj za liječenje proljeva, grčeva, za zaustavljanje krvarenja, za bolesti kože, upalnih stanja grla i glasnica, ženskih bolesti, bolesti jetre i bolesti živaca.

Kontraindikacije: Čaj od koštice šipka pije se sa oprezom, 1-2 šalice dnevno, jer veće količine mogu dovesti do tegobe sa srcem i kičmenom moždinom.

 

RECEPTI:

Vino za jačanje organizma:

40-50 g usitnjenih plodova šipka, litra dobrog bijelog vina

Priprema: U vino staviti plodove šipka, začepiti bocu i staviti na toplo mjesto u kući da odstoji 10 dana. Povremeno promućkati bocu. Uzimati čašicu vina ujutro natašte.

Rakija od šumskih plodova:

šipak, borovica, drijen, trnina, glog, jarebika, žutika, bazga, kostela, rakija

Priprema: U litrenu bocu staviti oprane i očišćene plodove i njima do polovice napunit bocu. Naliti rakiju, začepiti i pohraniti na toplom mjestu u kući 30 dana. Dodati jednu malu čašicu u čaj jer je to odlična aromatična i ljekovita rakija.