Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

MAME I BEBE

KOMORAČ

Druga imena: Koromač, slatki kopar

Vrijeme cvatnje: Srpanj-kolovoz

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje sa terpenom, anetolom, fenhonom, fenikulin, dianetol, metilkavikol, šećer, bjelančevine, masti, željezo, kalij, kalcij, sumpor, fosfor

 

Ljekovito djelovanje: Komorač je ljekovita biljka, koja pomaže u nizu ženskih oboljenja, ali i potiče brojne važne funkcije žena. Komorač dakle potiče jače izlučivanje mlijeka u dojilja, sprečava upalu dojki i začepljenja uz pomoć vrućeg obloga od kuhanog korijena, regulira mjesečnicu i potiče rad jajnika, smiruje probavni sustav kod žena. Jedno je od najboljih sredstava za slabe i malokrvne žene. Komorač je također djelotvoran i kod ostalih bolesti kao što su oboljenja želuca, bubrega, mjehura, crijeva, jetre i pluća, kod nadutosti, grčeva želuca i crijeva, kod bolesti srca, pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje parazite iz crijeva, čisti oči i jača vid, koristi se za grgljanje i ispiranje grla i usta, za umivanje lica, kod reumatskih bolesti i gihta, kod bolesti krvnih žila. Dobro je sredstvo protiv trovanja, naročito živom, a uspješno čisti tijelo od svih štetnih tvari, pročišćava crijeva, mokraćne putove, bubrege, jetru i želudac, kod bolesti kože i kod vodenih bolesti. Jača želudac, pojačava vrenje hrane i izaziva apetit. Pojačava izbacivanje sekreta iz pluća, želuca, crijeva i smiruje grčeve crijeva, naročito kod dojenčadi i djece, smiruje kašalj i astmatične napade, naročito kod teškog disanja i jake sluzi-katara. 

 

Kontraindikacije: Trudnice ne bi smjele uzimati komorač. Također veće količine uzrokuju tromost cijelog tijela, i mogu izazvati halucinacije.

Koromač, slatki kopar,komorač ženske bolesti

 

RECEPTI:

Čaj od sjemena za prehladu, grčeve, nadutosti i vjetrove:

1 jušna žlica mljevenog sjemena komorača, 2 dl vode

Priprema: Preliti sjemenke vrućom vodom, poklopiti, i nakon 1 sata procijediti. Piti u gutljajima prije i poslije jela 2-3 šalice na dan.

 

Prašak za malokrvnost žena i za dojilje:

Samljeti sjemenke komorača u mlincu za kavu, uzimati 3 puta na vrh noža s jelom, sokom, čajem. Dnevno se može uzeti 1-4 grama praška.

Sličan Post 2015-06-09 17:23:36. izvor: Biljna Medicina