Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

MAME I BEBE

ARTIČOKA

ARTIČOKA, artišoka, gardum, Cynara scolymus L.

 

ARTIČOKA, artišoka, gardum, Cynara scolymus

Ljekarnički naziv: Hherba Cynarii

Druga imena: Artišoka, gardum

Strani nazivi: Engleski: Artichoke

Francuski: Artisjok

Njemački: Artischocke

Slovenski: artičoka, velika artičoka

Talijanski: carciofo

ARTIČOKA, artišoka, gardum, Cynara scolymus

Vrijeme cvatnje: Travanj – lipanj

Stanište: Plantažno najviše u Francuskoj i Italiji, kod nas uglavnom u Dalmaciji

Ljekoviti sadržaj: Sadrži 9,3% ugljikohidrata, 1,5% sirove celuloze, gorkih tvari, eucina, inulina i neke enzime, cynaragenin, cynarapicrin, cynarin, myristicin, silymarin, sitosterol, stigmasterol, taraxasterol, mangan, fosfor, kalij, kalcij, natrij, sumpor, magnezij, vitamine A, B1, B2, C.

Ljekovito djelovanje: Najmanje ljekovitih aktivnih tvari nažalost, ima baš u cvjetnoj glavici koju koristimo za jelo, a u ljekovite svrhe koristimo listove, korijen i sok svježe biljke i cvjetne glavice, a sušimo na toplom i zračnom mjestu, u sjeni. Korijen vadimo u jesen, a sušimo ga također na toplom mjestu na oko 40C. Svježi sok od listova i cvjetne glavice uzima se pomiješan sa vodom uz dodatak meda zbog jake gorčine, ali oni koji ne podnose tu gorčinu, mogu uzimati vodu u kojoj se artičoka kuhala. Od lišća i korijena možemo pripremiti ljekovitu tinkturu, vino ili čaj. Novija istraživanja potvrđuju antioksidantno i antiupalno djelovanje ekstrakta lista artičoke na krvne žile. Diuretično djelovanje nadopunjava se sa izrazito važnim detoksikacijskim djelovanjem artičoke koja uspješno iz krvi i cijelog organizma eliminira otrovne tvari. Artičoka je također veliki lijek koji se koristi u liječenju povišenog kolesterola, triglicerida i ukupnih masnoća, uree, infarkta, moždane kapi, angine pektoris, bolesti jetre, štiti jetrene stanice od trovanja i infekcija, i vrlo ih uspješno regenerira, žutice, gihta, reume, pretilosti, tegoba respiratornog sustava, bolesti kože, trovanja alkoholom, nikotinom, hranom i lijekovima, poremećenog metabolizma, svih oblika vodenih bolesti, oboljenja bubrega, dijabetesa, oboljenja probavnog sustava, jer potiče peristaltiku i izaziva pražnjenje crijeva, kod oboljenja srca i srčanih mišića, naročito kod povišenih vrijednosti kolesterola i triglicerida. Također artičoka pojačava lučenje mlijeka u dojilja i time pomaže ishranu dojenčadi.

Kontraindikacije: Osobe sa slabim želucem i sa komplikacijama žuči, želucem i jetrom, ne bi smjele uzimati artičoku.

ARTIČOKA, artišoka, gardum, Cynara scolymus

RECEPTI:

Tinktura kod nakupljanja tekućine u organizmu:

200 g lista artičoke, litra 60%-tnog alkohola

Priprema: Listove oprati, izrezati i preliti alkoholom. Močiti 3 tjedna, svakodnevno promućkati i nakon toga roka procijediti. Uzimati 1 čajnu žličicu tri puta dnevno s čajem ili sokom.

Ekstrakt za navedene bolesti:

2 g lišća artičoke, 1 dl vode

Priprema: Listove namakati u vrućoj vodi oko 2 sata i kratko prokuhati. Ohladiti i procijediti. Piti 3 puta dnevno, pola sata prije jela.