Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

KADULJA, Salvia officinalis L.

KADULJA, Salvia officinalis L.

Ljekarnički naziv: Herba Salviae

Druga imena: Divlji kuš, kuš, pitoma kadulja, pelim, pitomi pelin, žalfija

Strani nazivi:

Engleski: Common Sage, Garden Sage, Sage

Francuski: Sauge officinale

Njemački: Garten-Salbei, Salvia, Salvie

Slovenski: žajbelj, žavbej

Talijanski: Salvia domestica

 

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj

kadulja

Stanište: Kod nas rastu duž cijele obale i na otocima, na škrtom zemljištu kamenjara, a livadna kadulja raste na livadama i proplancima.

Postoji niz zapisa o ljekovitoj nam kadulji, pa tako u starim zapisima u Engleskoj kažu ” Tko želi dugo živjeti, neka u svibnju jede kadulju”, a u Salernu, gradu poznatih medicinara kažu ” Zašto da umre čovjek, kojem u vrtu raste kadulja”. Kadulju nisu upotrebljavali samo za liječenje, nego i za mnoge rituale, čaranje, a najslikovitija je upotreba kadulje u ljubavnim čarolijama: ” Izbuši tri rupe u listu kadulje i kroz njih provuci svoju vlas i vlas tvoje ljubljene. Zakopaj list ispod praga ljubljene i ona će te nagraditi vječnom naklonošću”.

 

Ljekovito djelovanje: Vrlo je učinkovita kao antiseptik, antibakterik i antibiotik, također ima širu primjenu kod vanjskih a i unutarnjih oboljenja. Primjenjuje se u liječenju usne šupljine i grla, oboljenja i krvarenja zubnog mesa, afti, gljivica, raspucanog jezika, upale sluznice usta, zadaha iz usta, angine, katara grla, oboljenja glasnica, kod ulceracije grla, jednjaka, faringitisa. Kod bolesti mokraćnog mjehura, upalnih stanja mokraćnih putova, za ispiranje upalnih mjesta u ustima, grlu, na koži, za ispiranje rana. Također je odličan prirodan lijek za regulaciju mjesečnice, menstrualne grčeve, bijelo pranje, hormonalne poremećaje, navale vrućina u menopauzi i sprječavanju pobačaja. Djeluje kao termoregulator i biljka koja sprečava znojenje, uspješno regulira znojenje, koristi se i za liječenje oboljenja krvi, detoksikacije. Kao antiseptik kadulja se upotrebljava kod kožnih nečistoća, kožnih oboljenja, slabosti živaca, depresije, neuroza, slabog apetita, umiruje grčeve, smiruje nadimanje, povraćanje i proljev. Ljekovito djelovanje kadulje, vidljivo je nakon 3-4 dana, pa je potrebno malo strpljenja da bi se dobio potpun učinak.

 

Kontraindikacije: Zabilježene su kod punokrvnih osoba kod kojih kadulja može izazvati neugodne posljedice, pa takvi ljudi ne trebaju piti čaj od kadulje. Kadulja je biljka za anemične osobe. 

Kadulja je biljka koja se dobro slaže pomiješana sa sljezom, preslicom, brezom (Betula lutea), medvjeđim grožđem, šipkom i pelinom. Dr.Brauss u svojoj knjizi navodi veliku djelotvornost kadulje, ako se kuha tri minute i pije kao čaj. Japanci kadulju uz divlji kesten, ružmarin, ricinus, maslinu, tušt, mrkvu, ananas, vinovu lozu i badem navode kao odličan kozmetik, koji ima utjecaja na pojavu bora, a djeluje i na kolagen da ostane elastičan.

Napomena: Želite li piti kadulju, onda je morate dodatno kuhati još 3 minute, da bi isparili otrovni tanini, a za grgljanje nije potrebno dodatno kuhati čaj. Ne preporučuje se više od 1-2 šalice dnevno.

kadulja

RECEPTI:

Čaj za regulaciju znojenja:

1 žličica kadulje, 2 dl kipuće vode

Priprema: Kadulju preliti kipućom vodom, poklopiti, i nakon jednog sata ocijediti, a može se kadulja kuhati i tri minute. Piti po šalicu prije spavanja ili u terapiji tri puta na dan, jedan sat prije jela. Za sve navedene bolesti, kadulju kuhati oko 3 minute, poklopiti da odstoji 1 sat, i procijediti. Uzimati 2-3 šalice dnevno, zaslađeno s medom. Ne smije se čaj sladiti, ako se pije zbog probavnog sustava.

 

Vino za živce i rekonvalescente:

80 g kadulje, litra slatkog crnog vina

Priprema: Kadulju močiti u vinu deset dana, svaki dan bocu protresti. Procijedite. Ako želite, možete dodati med. Uzimati 1-3 žlice na dan kod živčane rastrojenosti kao i kod rekonvalescenata.

 

Tinktura za navedena oboljenja:

200 g kadulje, 1 L 60%-nog alkohola

Priprema: Kadulju usitniti i močiti u alkoholu 3 tjedna, potom procijediti. Uzimati 20-30 kapi, 3 puta na dan u malo čaja ili vode kod navedenih oboljenja, a kod noćnog znojenja 50 kapi prije spavanja.