Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

MAME I BEBE

Omega 3 masne kiseline – kako djeluju na naše zdravlje?

Omega 3 su esencijalne masne kiseline koje se moraju unositi u tijelo hranom jer ih ne možemo sami sintetizirati u tijelu.

Omega 3 je glavni sastojak stanične membrane, a hormoni koji pokreću sve funkcije u tijelu ne mogu se proizvesti bez Omega 3.
 
Omega 3 se sastoji od dvije nezasićene masne kiseline:
1.            DHA – dokozaheksanoička kiselina
2.            EPA – eikozapentanoička kiselina
 
Djelovanje Omega 3 kiselina:
–              poboljšava cirkulaciju
–              snižava visoki tlak
–              jača imunitet
–              smanjuje nivo kolesterola, triglicerida i šećera u krvi
–              smanjuje bolove i upale kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda
–              ublažava simptome osteoporoze, sprječava bubrežno lučenje kalcija iz tijela
–              smanjuje negativne efekte kortizola
–              pomaže kod Chronove bolesti, kolitisa i ostalih problema s crijevima
–              pomaže kod raznih oblika raka, raka dojke i ostalih tumora
–              štiti od moždanog udara i infarkta
–              kontrolira proizvodnju prostaglandina, tvari slične hormonima, koji kontroliraju mnoge procese u tijelu kao što su: zgrušavanje krvi, upalne procese, alergije,bolove, krvni tlak, rad srca, bubrega, pluća, proizvodnju hormona i td.
–              pomaže kod oboljenja živčanog sustava ( multipleks skleroza )
–              pomaže kod svih oblika depresije, agresije i poremećaja socijalnog ponašanja
 
Omega 3 su izuzetno važne za emocionalno zdravlje, a evo zašto :
Eskimsko stanovništvo zapadnog Grenlanda gotovo da ne poznaje bolesti kao što su bolesti srca, visokog tlaka, moždanog udara, loše cirkulacije, agresiju i depresiju.
Vjeruje se da je razlog tome to što uglavnom jedu ribu iz hladnih mora, unose deset puta više nezasićenih masnih kiselina od stanovnika SAD-a i Europe, koji u svojoj ishrani imaju uglavnom zasićene masne kiseline. Mnogostruka znanstvena istraživanja su pokazala da je DHA – sastojak Omega 3 – izuzetno važna za mentalno zdravlje, te da njen manjak u prehrani izaziva snažne depresije i poremećaje u ponašanju – agresiju.
Dokazano je da stopa depresije i agresije raste razmjerno smanjenom unosu DHA u prehrani. Na primjer u Japanu se DHA dodaje prehrani za dojenčad kako bi bebe postale pametnije, a učenici i studenti ga redovito  uzimaju jer podiže inteligenciju, memoriju, kognitivne sposobnosti, strpljenje u učenju, bolje razumijevanje i td.
Omega 3 ( pa tako i DHA ) organizam ne može proizvesti, već se mora dobiti iz hrane ( skuša,  tunj, losos ) ili uzeti kao dopunu u gel kapsuli.
DHA se nalazi u visokoj koncentraciji u sivoj tvari mozga ( 70 % sive tvari mozga čini DHA ) i očnoj retini.
DHA pomaže održati membrane stanica mozga propusnima što održava mozak vitalnim i pospješuje komunikaciju između moždanih stanica.
 
Manjak DHA izaziva:
–              dobro poznatu depresiju poslije poroda
–              depresiju, agresivnost, hiperaktivno ponašanje, manjak pažnje i koncentracije
–              smanjuje sposobnost učenja, memorije i razumijevanja – ne krivite djecu za loše učenje, neposlušnost, manjak koncentracije, neodgovornost, DAJTE IM DHA i hranite ih pravilno, sa što manje bijelog brašna, bijelog šećera, mesnih prerađevina i ostalog lijepo upakiranog smeća.
–              manjak DHA je jedan od vodećih ( uz manjak cinka u hipokampusu – centru za memoriju i razmišljanje u mozgu ) uzroka Alzheimerove bolesti.
Omega 3 se mora unositi (kroz konzumiranje ribe ili dopuna ) od doba dojenčeta do duboke starosti ukoliko želite imati kvalitetan i zdrav život.