Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Hrana bogata bakrom važna je za imunitet, krvnu sliku, kosti, štitnjaču

Bakar je jedan od elemenata u tragovima koji su nam potrebni u malim količinama, ali su ključni za mnoge biokemijske procese u tijelu.

Hrana bogata bakrom imunitet

Bakar je nužan za sintezu određenih enzima među kojima je superoksid dismutaza (SOD), jedan od najsnažnijih antioksidansa u organizmu koji štiti stanice od oštećenja. Za aktivnost superoksid dismutaze potrebna je ravnoteža bakra i cinka.
Bakar ima važnu ulogu u iskorištavanju željeza, te u stvaranju hemoglobina (proteina u crvenim krvnim stanicama), kolagena (proteina od kojega se sastoje kosti, vezivno tkivo i koža), melanina (pigmenta u kosi, koži i očima) i mijelinske ovojnice živaca. Također je bakar važan za proizvodnju hormona štitnjače i uravnoteženu razinu kolesterola u krvi. Neka istraživanja pokazala su da bakar pridonosi prirodnoj zaštiti organizma od raka.

 

Bakar se nalazi u mnogim prirodnim namirnicama (najviše ga ima u cjelovitim, neprerađenim namirnicama), pa se raznolikom prehranom mogu zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim mineralom.
Povećan unos bakra preporučuje se kod anemije (manjka željeza), upalnih bolesti crijeva (npr. ulcerozni kolitis i Crohnova bolest), problema s kostima i zglobovima, problema s krhkim krvnim žilama koje lako pucaju… Također je bakar važan u zacjeljivanju opeklina i rana.
To su iznutrice (osobito teleća jetra), šampinjoni, zeleno lisnato povrće (osobito špinat, blitva i kelj), šparoge, plodovi mora, sjemenke (npr. bundeva, suncokret, sezam), orašasti plodovi, patlidžan, a znatne količine bakra sadrže i rajčica, mahune, krumpir, paprika, kivi, soja, leća, cjelovite žitarice…