Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

VRBOVICA

VRBOVICA, planinska vrbovica, svilovina, šumska vrbovica, Epilobium pariflorum-montanum L.

 

Ljekarnički naziv: Epilobii herba

Druga imena: planinska vrbovica, svilovina, šumska vrbovica

Strani nazivi: Engleski: Broad-leaved Willowherb

Francuski: Epilobe des montagnes

Njemački: Berg-weidenroschen

Slovenski: drobnocvetni vrbovec

Talijanski: Garofanino di montagna

VRBOVICA, Epilobium pariflorum-montanum L., Epilobii herba, planinska vrbovica, svilovina, šumska vrbovica, Broad-leaved Willowherb

Vrijeme cvatnje: Srpanj-rujan

Stanište: šumske čistine, sječama, paljevinama, među borovima, listopadne šume

Ljekoviti sadržaj: Flavonoidi, kvercetrin, iricitin, sitisterol, vitamin C, karotin

Ljekovito djelovanje: Vrbovica je izuzetno učinkovita kod bolesti i tegoba prostate i urinarnog trakta. Prava vrbovica je ona koju opisuje Marija Treben, a to je Epilobium parviflorum, ali istog su ljekovitog djelovanja i ostale vrste vrbovice. Negdje oko 30 godina se ta biljka koristi u liječenju i to infekcija i tegoba urinarnog trakta, upalnih stanja prostate do tumora i karcinoma prostate, bolesti mjehura, bolesti bubrega, bakterijske upale mjehura i mokraćnih kanala, ženskih bolesti, kožnih bolesti, čireva i čirićima u ustima i grlu i bolesti respiratornih organa. Danas se često preporučuju čajne mješavine za liječenje prostate, pa se tako uz vrbovicu preporučuje list i korijen koprive, mrtva kopriva, gospina trava, kamilica, čestoslavica, zlatica, iđirot i zečja soca. Mladi listovi vrbovice su ukusna proljetna hrana, pa se rabe za pripremu proljetnih salata, variva i juha. Čisti sok ili ekstrakt djeluje protuupalno, pa se koristi i u kozmetičkim pripravcima.

Kontraindikacije: U jačim dozama ili u većim količinama, može doći do nadražaja sluznice želuca.

 

RECEPTI: 

Tinktura :

200 g vrbovice, litra 60-postotnog alkohola

Priprema: Bilje preliti alkoholom i začepiti bocu. Držati na toplom mjestu mjesec dana i procijediti.Uzimati 5-10 kapi dva puta na dan sa malo vode ili soka.