Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Kako protiv vaginalnih gljivičnih infekcija?

Borna kiselina — Odnedavno, travari koji se bave ženskim bolestima naglašavaju dobra svojstva praha borne kiseline u borbi protiv gljivica. Rozmeri Gledstar, autorica Ženskog herbarija nudi sljedeći prijedlog.

Gledstarova preporučuje pakovanje borne kiseline u takozvane ,,o” kapsule (mogu da se nabave u većini trgovina zdrave hrane), bez nekog pretjerano preciznog određivanja količine. Jednu takvu kapsulu potom treba svakog jutra i večeri stavljati u vaginu, tokom pet do sedam dana. (Ukoliko zaključite da vam tretman ne odgovara (svrab i sl.), prekinite ga. Nadražaj bi trebalo da prođe za dan ili dva). Ako nećete sami da pravite kapsule, u većini apoteka možete da naručite da vam ih naprave.

Ulje Čajnog drveta – Ulje čajnog drveta se pokazalo kao dobro sredstvo protiv gljivičnih infekcija. Djelotvorno je i kao dodatak vodi za kupanje i kao tamponi natopljeni rastvorom ovog ulja. Preparati od Čajnog drveta prodaju se u trgovinama zdrave hrane.

 
Kaprilna kiselina — Kaprilna kiselina je zasićena masna kiselina za koju se pokazalo da ima antigljivično djelovanje. Prodaje se bez recepta, pod raznim nazivima, pošto je ima od raznih proizvođača.
 
Po d’arko (Pau d’arco) – Ovu biljku, poznatu i pod nazivom tahibo, od davnina upotrebljavaju američki Indijanci za liječenje gljivičnih infekcija svih vrsta.
 
Savjet protiv gljivičnih infekcija
Pustite gljivice da umru od gladi — Gljivicama prijaju prosti ugljeni hidrati. Među njih spadaju derivati šećerne trske i šećerne repe, kukuruzni i javorov sirup i melasa. U početnoj fazi gljivične infekcije izbjegavajte hranu s visokim sadržajem prostih ugljenih hidrata i namirnice koje sadrže mnogo gljivica ili plesni, kao što su napici u kojima ima alkohola, sirevi, sušeno voće, dinje i kikiriki. Ograničite konzumiranje povrća sa mnogo ugljenih hidrata, kao što je krumpir, kukuruz, i slične namirnice.
Među namirnice koje možete slobodno da jedete spadaju sve vrste zelenog povrća i izvori bjelančevina (mahunarke, riba, piletina i meso). Šitake pečurke i bijeli luk su dobri za jačanje imunološkog sistema. Integralne žitarice, integralna pšenica, smeđi pirinač, grašak, grah i povrće se sporije vare i stoga je manja vjerojatnost da pospješuju razvoj gljivica.
Gljivične infekcije se možda teško liječe, ali neke jednostavne mjere su dovoljne da se održe na odstojanju. Nosite komotan donji veš od prirodnih materijala, s tim da su mu porubi i dijelovi koji dolaze između nogu obavezno od pamuka. Izbjegavajte helanke, hulahopke, uzan zimski donji veš sa nogavicama i uske traperice. Fizičke vježbe izvodite u odjeći u kojoj vaše tijelo može normalno da diše. Istuširajte se i presvucite neposredno po završetku vježbanja. Nemojte da sjedite pored bazena u mokrom kupaćem kostimu, jer klor iz vode u bazenu može da utiče na vaginu, tako što dovodi do kemijski indukovane iritacije koja može da podstakne gljivičnu infekciju. Izbjegavajte vruće kupke, pogotovo po javnim ustanovama (saune, sportski klubovi i tome slično). Kada patite od gljivičnih infekcija, veš obavezno iskuhavajte.
 
Žene bi trebalo da ispitaju mogućnost da se liječenju gljivične infekcije istovremeno podvrgne i njihov seksualni partner, jer ta vrsta infekcije se prenosi seksualnim kontaktom. Ne koristite tampone kada je prisutna Infekcija, oni će apsorbirati lijek koji koristite za liječenje gljivica.
 
Kako protiv vaginalnih gljivičnih infekcijaRecept protiv gljivičnih infekcija
Evo municije pomoću koje možete da dobijete u ratu protiv gljivičnih infekcija!
Acidofil: Jedna kašika tečnosti ili jedna kapsula (6 milijardi organizama), pola časa prije svakog jela.
Ehinacea: Jedna kapsula od 500 mg tri puta na dan tokom dvije nedjelje, potom jedna kapsula dnevno nedjelju dana.
Bijeli luk: Tablete od sirovog, zrelog bijelog luka od 500 mg tri puta na dan tokom mjesec dana, a potom jedna dnevno.
Kaprilna kiselina: Jedna kapsula tri puta na dan.
Po d’arko: Jedna kapsula tri puta na dan.