Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

PŠENICA

PŠENICA, Obična pšenica, šenica, žito, obična pšenica, žito,Triticum vulgare – T. aestivum L.

Ljekarnički naziv: Amylum Tritici

Druga imena: Obična pšenica, šenica, žito, PŠENICA, obična pšenica, žito

Strani nazivi: Engleski: Bread wheat

Francuski: Froment

Njemački: Gemeiner Weizen/Land weizen

Slovenski: pšenica

Talijanski: Frumento, Grano tenero

Vrijeme cvatnje: Svibanj – lipanj

Stanište: Uzgaja se plantažno

 

Ljekoviti sadržaj: Bjelančevina 10%, ugljikohidrata 70%, masti 2%, minerala 1.8 mg, fosfora 50 mg, kalija, magnezija, kalcija, željeza, karotina-vitaina A, B kompleksa, E, D, K. Energetska vrijednost zrna pšenice na 100 g iznosi 1436 kJ ili 342 kal.

Ljekovito djelovanje: Velikani stare civilizacije, poput Kolumba, govorili su da postoje 4 biljke koje život daju, a to su pšenica, grožđe, maslina i aloja. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju a četvrta čini čovjeka zdravim. Vrlo bitan dio pšeničnog zrna su pšenične klice. Proklijale klice su izvrsna prirodna hrana, velike ljekovite moći na čovjekovo zdravlje, zato jer klica sadrži 15 mg vitamina E ( vitamin mladosti i života, štiti staničnu membranu, djeluje u preventivi protiv kardiovaskularnih bolesti, zloćudni tumori, karcinomi, a usporava procese preranog starenja), vitamin A ( vitamin koji pomaže rast, štiti vid, kožu i sluzokožu, pomaže razvoj zdravih zuba i kostiju, za podizanje imuniteta je neophodan), vitamin B1 tiamin ( regenerira tkiva, nadoknađuje energiju), riboflavin B2 ( neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina, ujedno je i detoksikant), nijacin B3 ( nikotinska kiselina, a amid nikotinske kiseline regulira razmjenu materija), piridoksin B6 ( sudjeluje u razmjeni masti i aminokiselina, neophodan za funkcije nervnog sustava, sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a zajedno sa folnom i B12 štiti od kardiovaskularnih oboljenja), vitamin D, retinol, masna ulja-nezasićene masne kiseline, aminokiseline, proteine, ugljikohidrate i fosfate. Pšenične klice možemo zvati izvorom zdravlja jer potiču metaboličke procese u organizmu, liječe funkcionalne bolesti fizičke i mentalne prirode, potpomažu razvoj i funkciju spolnih organa i proizodnju sjemena, pomažu kod onanije, ublažavaju posljedice napornog umnog i fizičkog rada, smiruju živce. Važne su prema tome kod kožnih bolesti, srčanih, bolesti želuca i crijeva za regeneraciju crijevne mikroflore i sluznice, impotencije, neplodnosti žena, preranog porođaja. Posije ili mekinje pomažu u liječenju gastrointestinalnih bolesti kao što su divertikulitis, kronični zatvor, lijenost crijeva.. Pšenični škrob je unutarnji dio pšenice, a koristi se u liječenju dječjih proljeva i griže. Pšenično zrno služi za liječenje kod gastroenteritisa, enterokolitisa, za detoksikaciju cijelog organizma, za čišćenje želuca i crijeva, čireva na želucu i dvanaesniku, kod žgaravice, grčeva, nadutosti..

 

Kontraindikacije: Kod nekih osoba javljaju se alergijske reakcije na pšenicu.

PŠENICA

 

RECEPTI:

Doručak “Kolat”:

3 jušne žlice integralnog brašna, 5 jušnih žlica vode, 3 jušne žlice miješanog suhog voća, 3 jušne žlice limunovog soka

Priprema: U šalicu vode navečer staviti očiti brašno da fermentira preko noći, i na isti način močiti i suho voće. Ujutro pomiješati sastojke i dodati sok od limuna. Ovako pripremljeni doručak uzimati najmanje mjesec dana, a kasnije procijeniti o daljnjem uzimanju. Doručak se uzima za jačanje koncentracije, tjelesne snage, živaca, krvi, kose, imuniteta, kod zatvora, reguliranja tjelesne težine i za poljepšanje tena.

Sličan Post 2015-01-07 21:43:32. izvor: Biljna Medicina