Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

PRESLICA

PRESLICA, Barska metlica, konjogriz, konjski rep, kositrena trava, mala preslica, Equisetum arvense L.

 

Ljekarnički naziv: Herba Equisetumae

Druga imena: Barska metlica, konjogriz, konjski rep, kositrena trava, mala preslica

Strani nazivi: Engleski: Common Horsetail

Njemački: Acker, Zinnkraut

Francuski: Prele des champs

Slovenski: fašec, hvost, hvošč

Talijanski: Coda cavallina

 

PRESLICA, Barska metlica, konjogriz, konjski rep, kositrena trava, mala preslica, Equisetum arvense L.Stanište: Raste na livadama, poljima, vlažnim livadama, uz rijeke, na vlažnim obroncima planina..

Ostale vrste preslica: Štetno i smrtonosno djeluju, pogotovo na životinje, sljedeće vrste: E.hiemale L. koja kod konja izaziva uzetost i posrtanje, a kod ovaca i goveda pobačaj i neplodnost, zatim E.limosum koja ubija konje i E.pulustra truje i ubija goveda i ovce.

Ljekoviti sadržaj: Kremička kiselina 7-10%, akonitna kiselina, gorka tvar, flavonoidi, smola, saponin, alkaloidi-nikotin, trimetoksipiridin, dimetilsulfol, organske kiseline-jabučna, askorbinska, oksalna, akonitna, natrij, kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan

 

 

Ljekovito djelovanje: Preslica je u prošlosti predstavljala nezaobilaznu biljku u liječenju pluća, urinarnog trakta, bolesti kože, protiv upala i infekcija. Zbog kremičke kiseline, preslica se najčešće koristi kod problema sa vezivnim tkivom i hrskavicom i to zbog silicija i kalcija koje sadrži. Kako razina silicija u kostima, vezivnom tkivu, ligamentima, arterijama i koži sa godinama života opada, to je nadomjestak preko preslice jedan od prirodnih načina preventivnog djelovanja u starijoj dobi, a za mlađe preslica je važna za nokte, kosu, kosti, kožu i mišićno tkivo.

Preslica također pomaže kod povreda i bolesti kostiju i vezivnog tkiva, za zaustavljanje gotovo svih vrsta krvarenja,protiv upala, u liječenju edema, urinarnih putova, mjehura i bubrega, u liječenju gonoreje, kod problema sa prostatom, kod noćnog ili nekontroliranog mokrenja kod djece, kod kožnih oboljenja, kod liječenja gihta i reume, u liječenju raka i to raka kostiju, pomaže kod svih problema ili bolesti koje su posljedica loše izmjene tvari, u liječenju celulita. Čaj od preslice povećava broj leukocita, pa sepreporučuje kod jačanja imuniteta. Preslica je također nekada davno bila vrlo tražen lijek za liječenje tuberkuloze. U vanjskoj primjeni ekstrakt preslice se koristi za tretan kožnih oboljenja, rana koje teško zacjeljuju, za jačanje vezivnih tkiva i za liječenje vena i to u obliku ispiranja, obloga, kupelji ruku i nogu, čmara..

 

Na Haitiju je koriste protiv bjelančevina u mokraći, kod kamenaca žuči, mjehura i bubrega, kod dijareje, otežanog mokrenja, tuberkuloze i vodenih bolesti. U Iraku pak za dijabetes i bolesti bubrega a u Kanadi za rane i bolna mjesta.

Kontraindikacije: Ne daje se bubrežnim kao ni srčanim bolesnicima.

RECEPTI:

Čaj kod raznih unutarnjih krvarenja:

1 jušna žlica preslice, 1 jušna žlica smrdljive koprive ( galeopsis dubia), 4 dl vode

Priprema: Kuhati bilje dok ne ishlapi pola vode, poklopiti, pustiti da odstoji pola sata i procijediti. Piti po šalicu čaja ujutro natašte i navečer prije spavanja.

Prašak:

Fino mljevenu ili u avanu istucanu preslicu uzimati u obliku praška dva puta na dan, ujutro natašte koliko stane na vrh noža s čajem ili medom, i navečer. Uporaba praška se preporučuje osobama koje imaju manjak minerala u organizmu.