Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

NEVEN

NEVEN, Rigelc, vrtni neven, smilje, zimrod, zimzelen, Calendula officinalis L.

 

Ljekarnički naziv: Calendulae flos-herba

Druga imena: Rigelc, vrtni neven, smilje, zimrod, zimzelen

Strani nazivi: Engleski: Calendula, Garden Marigold

Francuski: Souci des jardins, Soubi

Njemački: Garten-Ringelblume, Dotterblume

Slovenski: Ognjič, babiji prstnec, ringlec

Talijanski: Fiorrancio coltivato

neven

Vrijeme cvatnje: Travanj-rujan

Stanište: Raste u vrtovima kao ukrasna biljka, na livadama, vinogradima..

Ljekoviti sadržaj: Kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoidi, organske kiseline-jabučna, salicilna, palmatinska, voloksantin, citroksantin, rubiksantin, eterična ulja, šećer, sole, žuto mastilo, bjelančevine, encimi, guma, fitosterol, kalcij,sumpor, vitamin A.

 

Ljekovito djelovanje: Neven je s pravom biljka kože, jer nema kožnih bolesti kojoj neven ne ože pomoći, upotrebljavali su ga i za unutarnju i vanjsku upotrebu i to kod akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, hemeroida, herpes zostera, fistula, kožnih upala, osipa, psorijaze, proširenih vena, smrzotina, rana, gnojnih rana, raznih infekcija..Pomaže i kod oboljenja limfe, kao što su otečeni limfni čvorovi, limfne tekućine, škrofuloza. U narodu je poznat lijek, a djeluje tako da pospješuje znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, umiruje grčeve crijeva, želuca, uravnotežuje mjesečni ciklus, liječi bolesti maternice, liječi bolesti unutarnjih organa, bolesti živaca, pomaže u jačanju imunološkog sustava i kod hormonalnih tegoba, koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod povreda, upala i infekcija, djeluje antikancerozno i to kod raka kože, maternice, želuca i grla, ljekovito djeluje u liječenju bolesnih vena, a ulje nevena je prirodan kozmetik koji štiti i njeguje i mladu i staru kožu. Za vanjsku upotrebu ulje nevena koristimo kod opeklina, herpesa, raznih stanja, bolnih stanja, bolova uha, kožne erupcije, kožnih bolesti u djece ( ospice, vodene kozice..), a kod unutarnje primjene ulje nevena smanjuje bolne grčeve, menstrualne grčeve, tegobe od čira na želucu i dvanaesniku. Tinktura nevena se upotrebljava za unutarnju i vanjsku upotrebu i djelozvorna je kod oteklina, mišićnih tegoba, hematoma, ozljeda, podljeva i modrica. U zapadnoj pučkoj medicini, neven se rabi za liječenje anksioznosti, akni, atletskog stopala, bolesti jetre, gastritisa, kožnih i bolesti dojke, čira na želucu, kašlja, kožnih tegoba, herpesa, gljivičnih infekcija, gingivitisa, dječjih groznica, hiperglikemije, hepatitisa, upale krajnika, krvnih bolesti, bolesti urinarnog trakta, povraćanja, gnojnih čireva, opeklina, svraba, sunčanih opeklina, upale vena i varikoznih vena, uboda insekata, bolesti žuči i žutice..

Kontraindikacije: Česte su alergije kod osoba alergičnih na ambroziju.

cvijet neven

RECEPTI:

Tinktura za navedena oboljenja: 

200 g latica nevena, litra 70-postotnog alkohola

Priprema: Močiti latice nevena 30 dana u alkoholu, povremeno promućkati. Uzimati 3x na dan po 20 kapi s malo vode ili čaja.

Mast za navedena oboljenja:

2 dl soka iz cvjetova nevena, 2 dl svinjske masti

Priprema: Rastopiti svinjsku mast, uliti sok nevena i miješati dok ne prestane izlaziti para. Još toplo uliti u staklenku ili plastičnu posudicu, i staviti u frižider da se skrutne.