Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

PODBIJEL

PODBIJEL, Konjsko kopito, konjski lopuh, kopitnjak, bijeli kopitnjak, Tussilago farfara L.

 

Ljekarnički naziv: Folia et flos farfarae

Druga imena: Konjsko kopito, konjski lopuh, kopitnjak, bijeli kopitnjak

Strani nazivi: Engleski: Ass´foot, Bull´s foot

Francuski: Pas-d´ane, Tussilage

Njemački: Huflattich-Brandlattich

Slovenski: jurjovka, konjska stopinja

Talijanski: Tossilaggine commune, Farfara

 

Vrijeme cvatnje: Ožujak-travanj

Stanište: Na ilovastom tlu s dosta vlage, na planinskim padinama, nasipima, obalama potoka, kanala..

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje,fitosterol, rutin, tusilagin, inulin, sluz, treslovina, pirolizoidni alkaloidi, kalij, natrij, kalcij, magnezij, sumpor, vitamin C

Toksičnost: Veće količine kao i jače koncentracije podbijela, mogu djelovati kancerogeno i oštetiti jetru.

Ljekovito djelovanje: Pučka medicina rabi listove podbijela kao specijalni lijek protiv škrofuloze, jaki ekspektorant za liječenje raznih vrsta kašlja i katara dišnih puteva, lijek protiv katara, protiv plućnih bolesti, čaj koji liječi promuklost i upalna stanja kao što su upale sluznica želuca i crijeva i za klistiranje, sredstvo za liječenje peruti i protiv ispadanja kose, lijek za bolesti kože, sredstvo za izazivanje znojenja, za sniženje visoke tjelesne temperature, a od lista podbijela se izrađuju cigarete za astmatičare, a mogu se i paliti za kađenje prostorije. Cvjetovi se pak rabe sušeni za izazivanje znojenja, protiv kašlja, za smanjivanje vrućice, kod tuberkuloze, proljeva. U narodu vlada mišljenje da cvjetovi imaju snage da izbace iz tijela svu zimsku sluz. Listovi se upotrebljavaju kod vanjske primjene i to kod upaljenih vena, opekotina, čireva, čira potkoljenice, lišajeva. Svježi sok rabimo za liječenje rana i raznih osipa na koži, a ako ga uzimamo kao sirup ili sok onda jačamo pluća i liječimo i najteži kašalj.

Kontraindikacije: Podbijel ne bi smjele uzimati osobe sa kamencem žuči, osobe sa slabim želucem i akutnim čirom na želucu.

podbijel

RECEPTI:

Tinktura za čišćenje plućne sluzi:

200 g cvjetova, litra 70%-tnog alkohola

Priprema: Cvjetove močiti u alkoholu 30 dana, zatim procijediti. Uzimati 3x na dan po 15 kapi sa čajem ili sokom, kod plućne sluzi. Umjesto alkohola može se rabiti i jaka rakija.

Sirup za navedena oboljenja:

cvjetovi podbijela, šećer

Priprema: Svježe cvjetove slagati u staklenku i svaki red cvjetova posipati šećerom, do vrha staklenke. Prekriti gazom i staviti na sunce mjesec dana. Uzimati do 3 jušne žlice sirupa na dan s čajem ili sokom.