Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

ORIGANO

ORIGANO, Divlji mažuran, mravinac, origan, vranilova trava, Origanum vulgare L.

 

Ljekarnički naziv: Herba Origanii-Oleu Origani cretici

Druga imena: Divlji mažuran, mravinac, origan, vranilova trava

Strani nazivi: Engleski: Marjoram, Oregano

Francuski: Marjolaine sauvage, Origan vulgaire

Njemački: Dost Dosten, Echter Dost

Slovenski: dobra misel, origano

Talijanski: Origano comune

 

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Stanište: Raste na obroncima brda, na livadama, uz grmove, šikare..

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje sa karvakrolom i timolom, gorke tvari, tanin, kamfor, borneol, triterpen, guma, mineralne soli i tvari koje djeluju antibakterijski.

Ljekovito djelovanje: Začin poput origana je najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojega možemo jačati imunitet i regulirati metabolizam. Zbog već nabrojenih ljekovitih sadržaja, origano je djelotvoran u liječenju akni, HIV-a, artritisa, tumora, dijabetesa, protiv trovanja jetre, upalnih stanja, šokova, protiv mutacija stanica, za stimulaciju hormona testosterona, protiv virusa, i u prevenciji karcinoma. Origano također koristimo i u liječenju kožnih bolesti, bolesti želuca i crijeva, bolesti dišnih organa i putova, bolesti jetre i žuči, bolesti živaca, bolesti mjehura i mokraćnih putova. Kupke od lišća origana pomažu kod kožnih oboljenja, prehlada, ujeda otrovnih životinja i tegoba sa maternicom. Svježi sok pak liječi tegobe uha i to gluhoću i bolove uha od prevelike buhe i galame. Od origana se izrađuje mast za reumatičare, kao i mast protiv raznih glavobolja i migrena. Ulje origana koristimo kao dobar antibakterik , koji djeluje na gram pozitivne i gram negativne bakterije, a koristi se u liječenju raznih bolesti koje nastaju kao posljedica djelovanja bakterija kao što su Bacillus suptillis, Escherichia colli, Pseudomonas aeroginosa, Rhizobium leguminosum, Stapyococcus aureus, Salmonella thyphimurium…Zza vanjsku upotrebu ( oblozi) se koristi u liječenju uboda ili ugriza insekata i zmija, kod kožnih tegoba, bolnih mjesta na koži, artritisa, a za unutarnju upotrebu se koristi kod bolova uha, upalnih stanja, grčeva mišića i bronha, kod probavnih smetnji, za izbacivanje sekreta, za smirivanje depresivnog kašlja, protiv zubobolje… Eterično ulje origana dobiva se vodenom destilacijom, svjetlo žute boje je, a upotrebljava se samo za vanjsku uporabu i to za masažu ( kod reumatskih bolova, mišićnih bolova, upalnih procesa i za relaksaciju). Biljne kupke koriste se kod kožnih bolesti, svrbeža, osipa koji jako svrbe i također za relaksaciju. Komprese su dobre kod raznih mišićnih i reumatskih bolova, upalnih procesa, prehlade i kašlja, a inhalacije kod prehlada i bronhitisa. Kod unutarnje primjene potreban je oprez i konzultacija sa liječnikom, a uzima se razrijeđeno.

Kontraindikacije: Origano u bilo kojem obliku, čak ni u uljima za masaže ne bi smjele uzimati trudnice. U malim količinama, kao začin, jetra izvrsno podnosi origano, ali ne i kod preučestale upotrebe u većim količinama, jer tada postaje previše osjetljiva i bolna.

origano

RECEPTI:

Tinktura za navedena oboljenja:

200 g korijena, litra 60-postotnog alkohola

Priprema: Svježi korijen usitniti, staviti u bocu i preliti alkoholom. Držati na toplom mjestu 30 dana, a zatim procijediti. Uzimati 3x na dan po 5-10  kapi s malo vode ili čaja.

Mast za liječenje reume i oboljelih zglobova:

100 g tinkture korijena origana

50 g tinkture korijena omana, 50 g tinkture ružmarina, 300 g lanolina

Priprema: Rastopiti lanolin ili svinjsku mast, uliti tinkturu uz stalno mješanje. Kada alkohol ishlapi, skinuti sa vatre, pustiti da se malo ohladi i uliti u odgovarajuću posudu. Mazati oboljela mjesta i zglobove.