Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

PELIN

PELIN, Bijeli pelin, gorki pelin, pravi pelin, žuhki pelin, đul, Artemisia absinthium L.

 

Ljekarnički naziv: Herba Absinithii

Druga imena: Bijeli pelin, gorki pelin, pravi pelin, žuhki pelin, đul

Strani nazivi: Engleski: Absinthe

Francuski: Absinithe

Njemački: Wermut

Slovenski: Pelin, pelinka

Talijanski: Assenzio vero

pravi bijeli gorki pelin

Vrijeme cvatnje: Lipanj-kolovoz

Stanište: Neobrađena, zapuštena mjesta, uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenitim obroncima

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje oko 5 %, gorke tvari artabsin, artemisin, absintiin i anabsintiin, gorki glikozid absintin, organske kiseline jabučna, jantarna i taninska, tanin, željezo, 3-10 % tujona, terpen, azulen, tanaceton, i soli kalija, mangana, vitamini B kompleksa, i vitamini C i A.

Toksičnost: Tujon djeluje na neuromišićni sustav, pa ako se uzima bez kontrole, dovodi do grčeva i psihičkih tegoba.

Ljekovito djelovanje: Primjena pelina u pučkoj medicini je šire prirode, iz razloga što pelin svojim ljekovitim svojstvima i dijelovanjima, indirektno pomaže kod mnogih oboljenja kao što su debljina, šećerna bolest, reuma, giht, psihička depresija, bolesti želuca i crijeva kao spušteni želudac, kronični gastritis, katar želuca, prehlađeni želudac, hemoroidi, malokrvnost i krvne bolesti, nadutost, oboljenja jetre, oboljenja žuči, bolesti slezene, bolesti ženskih spolnih organa i poremećaji mjesečnog ciklusa, padavica, uzetost, grozničava stanja, bolesti bubrega i mjehura, trovanje gljivama i drugim otrovnim biljem, kronična začepljenost i proljev, žgaravica, loš zadah iz usta, žuto obložen jezik, nesanice, bolesti centralnog živčanog sustava. Male količine pelina povisuju krni tlak, a veće ga snižavaju. Također u manji količinama otvara apetit, ali je djelotvoran i u borbi protiv pretilosti. Ljekovite biljke koje se dobro slažu sa pelinom su kadulja, metvica, stolisnik, kopriva i gospina trava.

Kontraindikacije: Pelin je poznato abortivno sredstvo, pa se trudnicama zabranjuje uzimanje pelina u bilo kojem obliku.

Pravila upotrebe pelina: Ne uzimati pelin za vrijeme trudnoće i dojenja, ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa, istovremeno sa uzimanjem preparata od željeza, ne smije se uzimati duže od sedam dana, kod težih oboljenja bez savjeta sa liječnikom, i pelin nikada ne kuhati, već preliti kipućom vodom i odmah procijediti.

 

pravi bijeli gorki pelin

RECEPTI:

Tinktura za bolove, grčeve, mučninu i nadutost:

20 g pelina, 1 dl 60-postotnog alkohola

Priprema: Pelin močiti u alkoholu 7 dana uz mućkanje. Uzimati 30-50 kapi 3x na dan u čaju ili soku.

Vinska tinktura za jačanje i pospješivanje menstruacije:

30 g pelinovog lišća, 60 g konjaka, litra bijelog vina

Priprema: Močiti pelin 24 sata u konjaku, dodati vino i ostaviti da odstoji 10 dana uz svakodnevno mućkanje, potom procijediti. Uzimati 1-2 kavene žličice 3x na dan, prije jela, u malo vode ili piva, i to u trajanju od 2 tjedna.