Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

MASLINA

MASLINA, Maslica, maslinka, olika, oljika, ulika, uljika, uljenka, Olea europaea var., sativa-oleaster L.

 

Ljekarnički naziv: Oleum Olivarum

Druga imena: Maslica, maslinka, olika, oljika, ulika, uljika, uljenka

Strani nazivi: Engleski: Common Olive, Olive Tree

Francuski: Olivier

Njemački: Olive, Olivenbaum

Slovenski: divlja oljka, oljka

Talijanski: Olivo

 

Vrijeme cvatnje: Travanj- svibanj

Stanište: Raste na cijelom obalnom području, u vrtovima i maslenicima

Ljekoviti sadržaj: Ulje: nezasićene masne kiseline- oleinska 75%, linolinska 4-12%, i palmitoleinska, i zasićene masne kiseline-palmitinska 7-12%, stearinska 2-4%,miristinska, heptadekanska, arahinska, a od vitamina A, D, C, E, K, polifenoli, lecitin, klorofil i karoten, miristicin, skvanol, ksantofil. Plod sadrži fosfor, sumpor, kalij, magnezij, kalcij, klor, željezo, bakar, mangan, flavonski hetorozid, saponozid, manitol 3%, tani, šećer, smole fitosterol i vitamine A, B, C i E. List sadrži flavonske i druge heterozide, saponozide, manitole, pirogalne tanine, šećere, smole i fitosterole.

 

MASLINA, Maslica, maslinka, olika, oljika, ulika, uljika, uljenka, Olea europaea var.-sativa-oleaster L.

Ljekovito djelovanje: Maslinovo ulje je izvrstan antioksidans, koji sprečava sklerozu krvnih žila, a u novije vrijeme je dokazano da polifenoli smanjuju rizik od nastanka arterioskleroze i raka. Žene koje konzumiraju maslinovo ulje, smanjuju rizik od raka dojki za 45%. Maslinovo ulje je najbolji lijek za žuč, i ako se radi o slabom stvaranju žuči kao i oslabljenom otjecanju žuči. Uz ova ljekovita djelovanja, utječe i na kontrakciju žuči, pa se to svojstvo koristi kod izbacivanja kamenca i pijeska iz žuči, a sprečava i nastanak žučnih kamenaca. Maslinovo ulje je i najbolji čuvar jetre, naime štiti je od otrova, a ujedno i pojačava funkciju jetre. Također je dobro i za čišćenje crijeva kod djece, najbolji je laksativ, a ima i dobar učinak u liječenju probavnih organa. Protuotrovno djelovanje maslinovog ulja dolazi do izražaja kod liječenja trovanja nikotinom, alkoholom i hranom, također ga uzimamo i kad treba napraviti detoksikaciju organizma, a u pučkoj medicini je poznato da se maslinovim uljem snižava temperatura, i također se primjenjuje kod oboljenja dišnih organa, tako da se prsa lagano namažu maslinovim uljem. Za djecu, pogotovo slabašnu izvrstan je lijek od maslinovog ulja sa medom i limunom prije spavanja. Maslinovo ulje otklanja grčeve glatkih mišića i pojačava iskašljavanje sluzi, pa ga uzimamo kod bronhitisa, kašlja, promuklosti, kod katara bronhija i angine. Ulje od masline jača vid, koristi se još kod opekotina, kožnih oboljenja, relaksirajuće masaže tijela. U dijeti kod povećane masnoće u krvi, koristi se maslinovo ulje koje ima 77% nezasićenih masnih kiselina, a one snižavaju vrijednosti kolesterola, i to LDL “lošeg kolesterola”, a štite HDL “dobar kolesterol”. Listovi ili kora masline koriste se kao ekstrakt ili čaj za sniženje krvnog tlaka, jer imaju svojstvo širenja krvnih žila. Kora korijena masline upotrebljava se kod groznica za snižavanje temperature. Maslinovo ulje se još koristi i kod čira na želucu i dvanaesniku (1 žlicu ulja sa sokom limuna natašte kroz duže vrijeme), kod alergije na pelud (mazati nosnice maslinovim uljem), kod bolnog uha (ukapati vruće maslinovo ulje).

maslina

RECEPTI:

Napitak 1 za jačanje organizma:

1 jušna žlica maslinovog ulja, 1 jušna žlica meda, 1 jušna žlica limunovog soka

Priprema: Sastojke dobro izmiješati u tekuću kompaktnu masu. Uzimati pola sata prije spavanja svaku večer kod slabosti organizma, nemoći i brzog vraćanja snage.

Napitak 2 protiv napada žučnog kamenca:

2 dl maslinovog ulja, 0,5 g mentola, 1 žumanjak

Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati. Takvu smjesu popiti u nekoliko navrata u toku 4-5 sati.