Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

MAJČINA DUŠICA

MAJČINA DUŠICA, Thyus serpyllum L.

 

Ljekarnički naziv: Herba Serpylli

Druga imena: Čubrić, dušica, divlji bosiljak, materina dušica, materinka, poljski timijan, vrtni timijan, vrisak

Strani nazivi: Engleski: Breckland Thyme, Mother of Thyme

Francuski: Serpolet

Njemački: Betony, Feld Thymian

Slovenski: Materina dušica

Talijanski: Timo serpillo

 

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj

Stanište: Raste na sunčanim, suhim padinama, kaenjarima, pašnjacima, livadama, u parkovima, vrtovima, na poljima, uz putove i more.

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje s tomolom i karvakrolom, terpinen, borneol, cimol, terpineol, tanin, serpilin, flavonoidi i mineralne soli-željezo i mangan

Ljekovito djelovanje: Majčina dušica je jak antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Biljka daje snagu koja stimulira psihičke i fizičke funkcije, a djeluje kod oboljenja kao što su razne neuroze, depresije, neurastenije, alkoholizam. Zatim pomaže kod slabosti i seksualnih smetnji, jer majčina dušica pojačava i stimulira seksualne funkcije, kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza, za ženske bolesti se upotrebljava kao emenagog, što znači da potiče i regulira menstruaciju, kao antiseptik za infekcije maternice, za liječenje migrene, bolesti mjehura, bubrega, želuca, kod prekomjernog stvaranja žuči, angine, difterije, padavice, hunjavice, nesanice, reume i omaglice. Kod liječenja raznih infekcija, kao što su upala mokraćnih putova, infektivna oboljenja jetre i žuči, a antiseptička svojstva majčine dušice korisna su kod parazita u crijevima ( crvi, gliste, amebe..), kao vermifug, i kao karminativ (nadutost, vjetrovi). Majčina dušica djeluje i diuretično, liječi oboljenja na koži i korisna je kod raznih infekcija usta.

majčina dušica

RECEPTI:

Tinktura za navedena oboljenja:

20 g majčine dušice, 1 dl 70-postotnog alkohola

Priprema: Majčinu dušicu močiti u alkoholu 2 tjedna, zatim procijediti. Uzimati 2-3 čajne žličice na dan, s medom ili čajem.

 

Ocat kao začin i lijek:

litra jabučnog octa, 2 dg suhe majčine dušice

Priprema: U bocu staviti majčinu dušicu i preliti octom. Nakon 14 dana procijediti. Upotrijebiti kao začin za dijetalne salate.

 

Sličan Post 2014-11-26 19:20:38. izvor: Biljna Medicina