Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Ljekovita svojstva Aronije, poznate i kao sibirska borovnica

Aronija svojim izgledom najviše podsjeća na borovnicu, a naziv biljke “sibirska borovnica” proizlazi iz činjenice da dobro podnosi zimu.

Sibirska borovnica ili aronija, odlično podnosi zimu i mrazove od čak 45°C ispod ništice. Raste u obliku grma, kao i borovnica, no aronija je nešto viša – može dostići visinu od čak 2 metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke je bobičasti plod. Za razliku od ploda borovnice, koji je slatkastog okusa, aronija ima plod koji je oporijeg okusa.

U svojim plodovima, aronija sadrži veliku koncentraciju antioksidanata kao što su tanini, biofenoli, flavonoidi, antocijanini i katehini. Koncentracija antioksidanata u aroniji je čak i veća od one u borovnici, tako da možemo reći da aronija ima osjetno jače blagotvorno djelovanje na organizam.
Aronija efikasno pročišćava organizam, a dobra je čak i u čišćenju organizma od teških metala.
Vitamini koji se mogu pronaći u ovoj biljci su: vitamin C, A, E, B2, B6, B9 i dosta rijedak vitamin P. Od minerala možemo spomenuti, kalcij, kalij, željezo, molibden, mangan, fosfor i jod.
Pored navedenog aronija u sebi sadrži i veoma rijedak voćni šećer sorbitol.

aronija-bobice

Samo neka od poznatijih ljekovitih svojstava aronije (sibirske borovnice) su:

Ona podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju, migrenu, te snižava povišeni krvni tlak.
Aronija blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, zaustavlja proljev i popravlja općenito imunitet organizma. Odlična je u sprječavanju virusnih i bakterijskih infekcija.
Pored svega potrebno je istaći pozitivno djelovanje ove biljke na žuč i jetru, jer ih pročišćava i omogućava njihov pravilniji rad u organizmu.
Aronija regulira pravilan rad štitne žlijezde, pa tako regulira izlučivanje hormona.
Pored svega, ova biljka podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, te sprečava nastanak bora.
Razgovarali smo s Tomislavom jer ima najbolje aronije…
Ako volite domaće, ako volite aronije… Onda ćete obožavati Tomislava. Tomislav ima najbolje aronije, opskrbljuje s njima već pola sela i svi se samo vraćaju po još. Osim toga ima najzabavniji Facebook profil. Svakako navratite u Ravnu Goru i potražite OPG Krepenc.

Upotreba Aronije u liječenju

Za mozak i srce
Korištenjem proantocijanidina stabiliziramo stjenke krvnih žila i kapilara, te tkiva građena od kolagena i elastina pa tako sprečavamo pucanje krvnih žila. Korištenjem OPC-a smanjujemo razinu oštećenja ukoliko je došlo do moždanog udara, pa tako ubrzavamo oporavak neuroloških funkcija. OPC se danas koriste kao podrška u smanjivanju krvnog tlaka, kao i u smanjivanju rizika od moždanog udara.
Liječenje vena i edema
OPC jačaju stjenke kapilara i krvnih žila sprečavajući razgradnju kolagena i elastina, dva najvažnija strukturna proteina koji krvnim žilama daju elastičnost i čvrstoću. Ovako se mogućnost nastanka edema znatno smanjuje, kao i mogućnost nastanka oteklina, pa se OPC upotrebljava i u borbi protiv oteklina na nogama, zglobovima, te u tretiranju ozljeda i ožiljaka, kao i kod proširenja vena.
Aronija protiv alergija
OPC djeluje blagotvorno kod različitih tipova alergija i astme. Način na koji OPC djeluje je inhibicija (zaustavljanje) oslobađanja i djelovanja histamina, što doprinosi smanjenju simptoma alergije, oticanja, upale i bolova. Pored toga, snažno antioksidacijsko djelovanje zaustavlja katalitičku aktivaciju enzima oksigenaze. Ova grupa enzima poznata je po reagiranju na prisutnost histamina, dozvoljavajući tako ispuštanje upalnih molekula što se očituje kao fizička manifestacija alergije.
Djelovanje na neurološki sustav
Mnoge neurološke poremećaje možemo liječiti aronijom, odnosno OPC-om. Kako OPC blagotvorni djeluje na krvožilni sustav, pa tako i na protok krvi te dobru opskrbu mozga kisikom, možemo reći da OPC djeluje dobro na zdravlje mozga i na zdravlje čitavog živčanog sustava. Studije koje su se izvodile pokazuju da proantocijanidin sprečava oštećenja i razne poremećaje na krvnim sudovima, koji su pak jedni od glavnih krivaca pogoršanja simptoma kod osoba pogođenih Parkinsonovom bolešću.
Liječenje raka
OPC se može koristiti u prevenciji i kao dodatak u terapiji malignih oboljenja. Značenje oligomerni proantocijanidina u ovom liječenju proizlazi iz činjenice da su oni dobri antioksidanti, pa tako sprečavaju oksidacijska oštećenja DNK u organizmu. Utvrđeno je da OPC povećava reakciju organizma na maligne stanice tako da povećava proizvodnju stanica prirodnih ubojica (NK) te podiže opću otpornost tijela na stanice tumora za 40-50%.
Aronija za bolji vid i zdrave oči
Očno tkivo može se zaštititi od oštećenja prouzrokovanih reaktivnim kisikovim česticama (slobodni radikali) snažnim antioksidacijskim djelovanjem proantocijanidina. Mikroskopski sitne krvne žile oka su mjesto najpodložnije oštećenjima. Dokazano je da se proantocijanidini koncentriraju uzduž ovih krvnih žilica štiteći ih od oštećenja. Istraživači sugeriraju da su proantocijanidini najbolji prirodni lijek kod degeneracije makule i dijabetičke retinopatije te ostalih degenerativnih očnih poremećaja, a također odlično pomagalo za sve koji naprežu svoje oči dugotrajnim gledanjem u kompjuterski ekran. No, to nije sve. Proantocijanidini OPC se preporučuju za bolju funkciju retine svim kratkovidnim osobama.
Djelovanje aronije na kožu
Rezultati djelovanja OPC-a vidljivi su i na našoj koži. Koža se revitalizira i obnavlja, postaje zategnutija i glatka, a OPC na kožu djeluje i protuupalno.
Aronija i dijabetes
U nekim studijama provedenim u Americi, antocijani su dali dobre rezultate u liječenju dijabetesa tip 2. Antocijani su povećali tvorbu inzulina za 50%. Istovremeno povećavaju osjetljivost staničnih receptora na inzulin (stanična rezistencija) čime se povećava ulazak glukoze u stanice.