Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Kada se treba zabrinuti u slučaju poremećaja menstrualnog ciklusa?

Zašto ponekad ciklus izostaje, što treba da radite kada je obilan, a što ako krvarite i između ciklusa?

Na sva ova pitanja, odgovore daje Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije. Ako vam ciklus izostane, uzrok je najvjerojatnije stres. Međutim, ukoliko se to ponavlja iz mjeseca u mjesec, obavezno posjetite ljekara. Ako vam je ciklus izostao, to samo znači da niste imali ovulaciju tog mjeseca. Najvjerojatniji razlog za to je stres, koji može da se umiješa u otpuštanje hormona u tijelu koji utječu na ovulaciju. Ali, ako ciklus izostaje duže vrijeme, posjetite ljekara. Policistični jajnici ili poremećaj rada štitaste žlijezde.

Dijareja

To je potpuno uobičajeno. Krivac za predmenstrualnu dijareju je prostaglandin, kemikalija koja se otpušta u tijelu tokom menstruacije. On izaziva kontrakcije zidova materice, ali i vaših crijeva. Ali ima rješenja za to: popijte jedan ili dva ibuprofena dan ili dva prije ciklusa.

Blago krvarenje između ciklusa

Obratite pažnju na to krvarenje, pratite kada se događa i koliko traje. Normalno je da ponekad veoma slabo krvarite između dvije menstruacije i da to traje otprilike jedan dan. Uzrok tome je preuranjena ovulacija. Ali, ako dobivate menstruaciju dva puta mjesečno i s jakim grčevima, možda imate ciste na jajnicima. Posjetite ljekara. Ciste često same prođu, ali u nekim slučajevima su potrebni lijekovi ili operacija. Nešto rjeđe, uzrok ovakvog krvarenja mogu da budu polipi u samoj materici ili na grliću, ali i ranice na grliću materice.

Preobilni ciklusi

Ako jednom ili dva puta godišnje imate abnormalno jaku menstruaciju, to nije ništa čudno. Ali ako se to dešava nekoliko mjeseci zaredom, to može biti znak endometrioze, mioma ili ciste. Sve troje mogu da izazovu neplodnost ako se ne liječe, pa posjetite ljekara. On će vas poslati na ultrazvuk i analize krvi. Pilule za kontracepciju mogu malo da olakšaju simptome, ali ponekad je potrebna operacija.