Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

LIPA

LIPA, Tilia europaea L.T., Platyphyllos Scop.-T.Officinalis

 

lipa

Ljekarnički naziv: Flos Tiliae, Carbo Tiliae

Druga imena: Bijela lipa, crna lipa, kasna lipa, lipica, lipac, ljetna lipa, lipolist, sitnolisna lipa, zimska lipa

Strani nazivi: Engleski: Lime tree, Linden, Linden-tree

Francuski: Tilleul a feuilles en coeurvTilleul, Tilleul a petites feuilles

Njemački: Winter-Linde, Linde, Stein-Linde

Slovenski: lipa, lipnik, malolisna lipa

Talijanski: Tiglio selvatico

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Stanište: Raste u parkovima, drvoredima uz putove, kraj naselja, u vrtovima, oko kuća, na poljima, šumama

Ljekoviti sadržaj: Željezo, kalcij, magnezij, mangan, tanin, eterično ulje, sluz, heterozidi, glikozidi, šećer, guma, vosak, smola, žuta boja, eugenol, hesperidin kumarin, hesperidin, manitol, taraxasterol, kartarat, geraniol, farnezol, eugenol-koji cvijetu daje miris, te vitamin C

lipa

Ljekovito djelovanje: U pravilu čaj od lipe je zimski čaj, kojeg tradicionalno piju sa medom ili dodaju razne rakije travarice, kako bi se tijelo zagrijalo i ojačalo, pa se kaže: Tko li se već nije u životu znojio od lipinog čaja, toga najpopularnijeg sredstva za stare i mlade! Ljekovitost lipe pomaže u liječenju dišnog sustava ( prehlade, kataralne prehlade, hunjavice, šmrcanje, visoke temperature, groznica, grčevi bronha, astma, kašalj, kronični kašalj, iritantni kašalj, infekcije dišnih organa i puteva, sluzava pluća i dišni putevi, upalna stanja, bolovi u prsima, izbacivanje krvi iz pluća, tuberkuloza, i za izazivanje znojenja), bolesti živaca ( jača slabe živce, smanjuje napetost živaca, liječi nesanicu, pomaže kod padavice, tjeskobe, živčane rastrojenosti, lagane uznemirenosti i napetosti,  stanja uzbuđenosti i to od pretjeranog rada, kod depresija…), želuca i crijeva ( kod slabog pražnjenja crijeva, zatvora, katara, raznih parazita u crijevu, grčeva, proljeva..), mokraćnog sustava ( za čišćenje mokraćnih putova i organa- bubrega i mjehura, infekcija bakterijama, bolova pri mokrenju, za jače mokrenje, kod vodene bolesti..), bolesti krvožilnog sustava ( za detoksikaciju krvi, razrjeđivanje krvi, širenje žila, sprječavanje lijepljenja krvi za stjenke žila, preventivno kod sklonosti upale vena, kod malokrvnosti, arterioskleroze, visokog krvnog tlaka, bljedoće, za zaustavljanje krvarenja..), bolesti srca (preventivno protiv skleroze krvnih žila, angine pektoris, infarkta, aritmije..), bolesti jetre i žuči, reumatskih tegoba, vodenih bolesti, glavobolje, kožnih nečistoća i infekcija, koristi se i kao kozmetik ( za njegu lica, kože i tijela, protiv pjega, bora i ekcema, dobra je za parenje lica i inhalacije).

Kora lipe koristi se za liječenje očnih bolesti, liječenje opekotina. Iscijeđeni sok iz svježih cvjetova lipe odstranjuje i liječi sunčane pjege, a ako mažete vlasište kose, onda pojačava njezin rast. Sok iz drveta čisti krv.

Kontraindikacije: U nekim krajevima u Hrvatskoj bio je običaj da se uz doručak pije čaj od lipe, što je kod djece znalo izazvati neželjene posljedice. Naime, pijenje čaja kao jutarnja navika može izazvati oštećenje srca ( srčanog mišića). Lipa je blagi digitalis. Ne bi je smjele uzimati osobe s komplikacijama akutnog čira, slabog želuca, s jetrenim i žučnim komplikacijama.

lipa

 

RECEPTI:

Tinktura za navedena oboljenja:

200 g cvjetova lipe, litra 70-postotnog alkohola

Priprema: Močiti cvjetove u alkoholu 30 dana, pa procijediti. Uzimati 3-5x na dan po 10 kapi, s malo vode ili čaja.

Ekstrakt za zaustavljanje krvarenja:

1 jušna žlica cvjetova, 1 dl vode, 1 dl vina

Priprema: Cvjetove lipe močiti u mješavini vina i vode 8 sati, pa procijediti. Piti u gutljajima tokom dana.

Sličan Post 2014-11-26 18:47:40. izvor: Biljna Medicina