Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

PELIN DIVLJI

PELIN DIVLJI, Divlji pelin, crni pelin, komonika, metljika, Artemisia vulgaris L.

 

Ljekarnički naziv: Herba et radix Artemisiae vulgaris

Druga imena: Divlji pelin, crni pelin, komonika, metljika

Strani nazivi: Engleski: Motherwort

Francuski: Armoise, Ceinture de Saint-Jean

Njemački: Beifuß

Slovenski: Divlji pelin, komoljika, pelinka

Talijanski: Amarella, Assenzio selvatico

PELIN DIVLJI, Divlji pelin, crni pelin, komonika, metljika, Artemisia vulgaris L.

Vrijeme cvatnje: Srpanj-rujan

Stanište: Raste uz putove, obale kanala, jezera, uz nasipe, rubove šuma, uz naselja

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje oko 5 %, gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, gorki glikozid absintin, organske kiseline jabučna, jantarna i taninska, tanin, željezo, ulje koje sadrži 3-10 % tujona, terpen, azulen, tanaceton, soli kalija i mangana, vitamine B kompleksa, vitamini C i A.

Toksičnost: Tujon, djeluje na neuromišićni sustav, i ako se koristi bez nadzora i kontrole, dovodi do grčeva i psihičkih tegoba.

Ljekovito djelovanje je isto kao i kod pelina.

 

Divlji pelin, poznat i kao crni pelin, se može naći u različitim dijelovima Balkana, ali se teško može razlikovati od žbunova, među kojima raste. Uglavnom raste pored puta, kamenitih i travnatih površina.

Iako mu izgled nije privlačan, divlji pelin je veoma cijenjena biljka, pa je poželjno da se naučite da je prepoznajete i da je nabavite, jer vjekovima unazad se njome liječe prehlade, temperature, reume i drugih oboljenja. Također, potiče izlučivanje mokraće i ima veliku moć da dezinfikuje, a koristi se i za reguliranje menstrualnog ciklusa.

Koristi se i za stimuliranje apetita kod osoba koje ga nemaju. Važno je napomenuti činjenicu da ne bi trebalo da se pretjeruje sa dozama ove biljke, jer on sadrži i pojedine otrovne materije.

Ako smo uspeli da vas zainteresiramo i uspeli ste da nađete ovu biljku, onda pogledajte što možete napraviti od nje, u zavisnosti od toga da li je imate osušenu ili svežu.

 

Obloge od divljeg pelina za reumu, giht, umorne noge i upalu mišića

Potrebni sastojci: 50 g listova divljeg pelina, 50 g kamilice, 50 g petrovca, 500 ml vode.

Način pripreme: Sve biljke stavite u ključalu vodu i neka tako odstoje oko sat vremena. Od ovog čaja napravite obloge, koje se stavljaju na obolela mesta.

 

Liker od divljeg pelina

Potrebni sastojci: 1 flaša konjaka, 2 1/2 šolje svežih listove divljeg pelina, 5 kašika šećera. kora od 2 pomorandže, 1 kašičica sokda od limuna.

Način pripreme: Listove divljeg pelina pažljivo operite i prelijte ih konjakom. Ako imate grančice, možete i njih korisititi. Posudu ostavite poklopljenu na tamno mesto oko 7-8 dana. Posebno napravite šećerni sirup, u koji ćete staviti iseckane kore pomorandže i sok od limuna. Kada se šećer otopi, neka se ohladi i onda pomešajte ga sa konjakom. Liker sipajte u flaše, dobro ih zatvorite i čuvajte na hlandom mestu 2 meseca, kako bi liker mogao da sazri.

 

Čaj od divljeg pelina kod nedostatka apetita

Potrebni sastojci: 1 kašika sušenog divljeg pelina, 300 ml vode

Način pripreme: Biljku prelijte ključalom vodom i o