Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

ANGELIKA

ANGELIKA, Angelica archangelica L., Angelica silvestris L.

Ljekarnički naziv: Herba Angelicae silvestris-radix

Druga imena: Anđelika, anđelikin korijen,kravojac,korijen svetog duha, vrtna angelica

Strani nazivi: Engleski: Angelica,Garden Angelica, Wild Parsnip

Francuski:Angelique

Njemački: Arznei-Engelwurz, Echte Engelwurz, Englewurz

Slovenski: Angelika, gozdni koren, žlahtna angelika

Talijanski: Angelica

Vrijeme cvatnje: Srpanj-kolovoz

Stanište: Raste u blizini izvora voda,bara, rijeka, na močvarnim mjestima, livadama i šumskim čistinama dolina i brda.

Ljekoviti sadržaj: Korijen sadrži do 1% eteričnog ulja, 6% smole, vosak,gorke tvari; organske kiseline,angelika kiselinu, jabučnu, octenu, valerijansku, jantarnu i oksalnu; kumarinske oblike, kao angelcin; pektin, šećer… U plodu ima 0.5% eteričnog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i felandrena.

 

angelikaLjekovito djelovanje: Pučka medicina poznaje angeliku kao (korijen) kao biljku koja tjera mokraću i jača živčani sustav. Često se koristi i u liječenju ženskih bolesti i menstrualnih problema, slabog želuca i želučanih bolesti, stimulativno djeluje na znojenje-preznojavanje-tjera znoj, nadalje, daje snagu tijelu i živcima, uspješno odstranjuje nametnike i olakšava vjetrove, jača i čisti krv, smiruje grčeve, izbacuje otrove i štetne tvari kroz kožu, liječi bolesti dišnih organa i prehladu, potiče znojenje. Također je djelotvorna u liječenju probavnog trakta, otvara tek, ublažava nadimanje plinovima, služi kao sredstvo za povraćanje i sredstvo protiv parazita u crijevima. Angeliku u današnje vrijeme rado uzimaju osobe oboljele od angine pektoris i aritmije, i to u obliku začina ili čajnog napitka (sprječava taloženje kalcija, snižava krvni tlak, smanjuje kolesterol, i sprječava infarkt srca), zatim kod katara crijeva i upale debelog crijeva, svih vrsta katara želuca, dišnih organa, pluća i grla. Dalje, nalazi svoju primjenu i kod trovanja alkoholom, hranom i nikotinom.

Zatim se koristi kod bolesti jetre i žuči (insuficijencije, žutice,ciroze,masne jetre..), karcinogenih oboljenja, najčešće karcinom želuca, nervozne anoreksije, cistitsa, bolesti bubrega, kod reume i gihta. Svježi sok angelike koristi se u liječenju čireva i gnojnih upala, (sok se kapa više puta na oboljelo mjesto), a sjeme angelike se koristi za izazivanje znojenja i pojačanog izlučivanja mokraće. Listovi angelike kao i korijen, ogu se dodati raznim rakijama travaricama ili se pripreme kao čaj.

Angelikino eterično ulje ima paprenost i mirodijski okus, pa se upotrebljava za prerađivanje likera (kao Benedictine ili Vermuth recimo), a kao lijek serabi za masaže, kupke, inhalacije…

Kontraindikacije: Trudnoća. Angelika je jaki stimulans, pa može kod slabih i osjetljivijih osoba izazvati nelagodu. Eterično ulje angelike je fototoksično, pa se kod vanjske upotrebe mora izbjegavati izlaganje suncu. Osobe sa žučnim kamencima ili sa jako slabom jetrom, trebale bi izbjegavati uzimanje preparate od angelike.

 

RECEPTI:

Univerzalni čaj za sva navedena oboljenja:

1 čajna žličica usitnjenog korijena

2 dl vode

Priprema: Žličicu usitnjenog suhog korijena preliti vodom i pustiti da odstoji nekoliko sati, zatim kratko prokuhati i poklopiti.Pustiti da odstoji 1 sat, a zatim procijediti. Uzimati 1-3 šalice dnevno pijući u gutljajima.

Vinska tinktura za sva navedena oboljenja:

2 g korijena, 1 dl vina

Priprema:Korijen angelike močiti u vinu deset dana, nakon toga procijediti. Piti 1-3 male čašice dnevno kao aperitiv.

Eliksir za sva navedena oboljenja:

8g korijena, 40g šećera

1dl 70-postotnog alkohola

1-2 kriške limuna, voda

Priprema: Močiti korijen angelike u alkoholu deset dana, nakon toga procijediti, dodati šećer, kriške limuna i vode toliko da se dobije litra eliksira. Uzimati prije jela 1-2 čašice dnevno.

Čaj od sjemenki za mokrenje i znojenje:

1 čajna žličica sjemena, 2dl vode

Priprema: Kipućom vodom preliti sjeme, poklopiti,pustiti da odstoji 1 sat i procijediti. Uzimati 2-3 šalice dnevno za jače mokrenje, a ako se pije vruće, za znojenje.