Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Koje su to protuupalne namirnice i kod čega pomažu?

Kao  protuupalne,mononezasićene i polinezasićene masne kiseline navodimo zapravo dobre masti. Naravno, u ovom tipu namirnica najviše se ističu omega 3-masne kiseline koje možemo pronaći u plavoj i masnoj ribi, biljnim uljima te sjemenkama i orašastom voću.

Omega 3 masne kiseline sadržane u plavoj ribi, orašastim plodovima, sjemenkama i ulju navedenih namirnica se preporučuje za srce i krvožilni sustav, kod reumatoidnog artritisa i Crohnove bolesti, dok se soja preporuča kod žena u menopauzi, a đumbir se preporuča kod gastritisa, konstipacije i grčeva – navodi nutricionistica.

Sljedeće namirnice su skupina biljne hrane, koje sadrže fitnonutrijenete te zbog toga imaju antioksidacijska i protuupalna svojstva.
U ovu skupinu spadaju različiti spojevi koji, osim navedenog protuupalnog djelovanja, su često nositelji boje, arome i okusa određene hrane. Na primjer, antocijanidini iz bobičastog voća, alicin iz češnjaka, polifenoli iz čaja, kurkumin iz kurkume.

protuupalne namirnice

 

Osim dobrih masti i biljne hrane, protuupalno djelovanje imaju:
vitamini
minerali
vlakna iz integralnih žitarica
vlakna iz mahunarki te voća i povrća
bakterije iz jogurta te i iz drugih fermentiranih hrana. Najbolji učinak protuupalne namirnice imaju na one procese koji su nastali izričito zbog loše prehrane.

Najčešće je to povišena tjelesna težina odnosno višak masnog tkiva, povišen kolesterol i trigliceridi u krvi, povišena razina šećera i inzulinska rezistencija, povećano lučenje želučane kiseline i dr.

Uz ove namirnice, hoćete li koristiti terapiju lijekovima najprije ovisi o jakosti i trajanju same upale, te posljedicama koje je ona ostavila.
Povišen kolesterol u krvi uzrokuje upalu koja uzrokuje određene promjene na krvim žilama – aterosklerozu. Ovo stanje se može prevenirati i liječiti do određene granice sa prehranom. Međutim kada arterosklerotske promjene uznapreduju uključuje se i terapija lijekovima. U tom slučaju bitno je nastaviti primjenjivati adekvatnu prehranu za potporu terapiji lijekovima. Tijekom upalnih procesa, važno je izbjegavati hranu bogatu zasićenim mastima i jednostavnim ugljikohidratima, kao što je brza hrana, slatkiši, gricaklice te industrijski sokovi. S druge strane, preporučuju se sljedeće namirnice kod liječenja upala:

zeleno lisnato povrće
bobičasto voće
orašasti plodovi
sjemenke
mahunarke
riba
jogurt
maslinovo ulje
začini poput češnjaka, kurkume i đumbira
čaj i napitci na bazi svježe cijeđenog voća i povrća

 

Kako biste ove namirnice ukomponirali svoj dnevni plan prehrane, nutricionisti savjetuju:

Doručak: zdjelica svježeg voća, jogurt sa cjelovitim žitaricama i sjemenkama
Ručak: riba ili niskomasno meso pripremljeno kuhanjem ili pečenjem na malo maslinovog ulja uz prilog od kuhane integralne riže i brokule, cikla salata
Užina: orašasti plodovi
Večera: salata s kuhanim jajem, rikulom i kukuruzom sa suncokretovim sjemenkama, maslinovim uljem i jogurtom kao preljevom