Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

Loše spavate? Uvrstite ove 3 namirnice u vašu ishranu!

U raznim studijama naučnici su došli do saznanja kako razna hrana zbog svog sastava može pozitivno ili loše utjecati na spavanje. Ove namirnice vam sigurno mogu pomoći da lakše i bolje spavate.

 

Za doručak jedite jaja

Srećom pa jaja možemo pripremiti na mnogo načina i kombinirati ih s raznim namirnicama od tosta do povrća. A kako doručak može utjecati na dobar san noću? Aminokiseline u jajima mogu stimulirati neurone koji proizvode oreksin, a oni imaju ključnu ulogu u regulisanju REM spavanja i budnosti tijekom dana.

Uz ručak popijte sok od višnje
dobar sanNaučnici s univerziteta u Luisiani otkrili su kako prirodni sok od višnje utječe na san. Istraživanje je pokazalo kako su ispitanici u prosjeku spavali 85 minuta duže nakon što su dva tjedna svakodnevno popili dvije čaše soka.

Jasmin riža za večeru

Jedna druga studija objavljena u stručnom časopisu pokazala je kako jasmin riža ima blagotvorno djelovanje na bolji san. Aromatični jasmin pirinač diže glikemijski indeks, a ispitanici koji su je konzumirali zaspali su duplo brže od onih koji su jeli hranu s niskim glikemijskim indeksom.