Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

MAK VRTNI

MAK VRTNI, Papaver somniferum L.

mak

 

Ljekarnički naziv: Fructus immaturi-Semen-Oleum Papaveris

Druga imena: bijeli pitomi mak, pitomi mak, veliki mak

Strani nazivi: Engleski: Garden Poppy, Opium Poppy, White Poppy

                                Francuski: Pavot somnifere, Pavot officinal

                                Njemački: Schlaf-Mohn, Gartenmohn

                                Slovenski: mak vrtni

                               Talijanski: Papavero domestico

Vrijeme cvatnje: svibanj-kolovoz

Stanište: Raste u vrtovima i na plantažama

mak

Ljekoviti sadržaj: Sadrži oko 25% alkoloida koji se nalaze u njegovom mliječnom soku kao što su : morfin-10%, kodein-0,3%, tebain-0,15%, papaverin-1%, narkotin-7%,laudonosin, laudamin, laudanidin, ksantalin, kadain, nercein, oksinarkotin, protopin, kritopin, neopin, porfiroksin, kiseline sumporna, mliječna, mekonska…

Ljekovito djelovanje: Vrtni mak u ljekovite svrhe potrebno je odgovorno primjenjivati, pogotovo ako se radi o upotrebi njegova mliječna soka. Štetno djelovanje opijata na zdravlje čovjeka danas je poražavajuće. Naime, gotovo 90% proizvodnje opijuma potroše narkomani. Najvažniji sastojci maka su morfij, koji utječe na određene moždane sfere, tako da ih narkotizira, smanjujući frekvenciju disanja, snižava krni tlak, umanjuje srčano bilo, ublažuje kašalj i dispeniju, a smrt uzrokuje paralizom centra za disanje, izazivanjem potpune nesvjesti i oštećenja centra za krvotok, što dovodi do kolapsa. Morfij se u medicini upotrebljava kao antispazmatik, kod raznih grčeva, krvarenja crijeva, jakog i teškog nadražaja kašlja za umirenje, kod proljeva. Zatim papaverin koji djeluje smirujuće na glatku muskulaturu, kodein, tebain i narkotin. Sjemenke maka blago umiruju, imaju sedativni učinak, pa se koriste kod nesanice, grčeva, kašlja, bolesti bubrega, mjehura i mokraćnih putova. Zeleni tobolac maka koji se razrezan suši, služi za liječenje nesanice, depresije, grčeva, histerije i kao sedativ. Opij je osušeni gusti mliječni sok koji se sakuplja iz narezanih nezrelih glavica- tobolaca maka. To je otrov na kojeg se čovjek vrlo brzo navikne, jer uživanjem opija, osjeća ugodu i lagodu, zaborav, ne osjeća ni psihičke ni fizičke probleme, a posljedice njegovog uživanja su teške i neizlječive. Počinju sa slabljenjem rada srca, probave, koža postaje žuta i naborana, osoba poprima izgled tuposti, bezvoljnosti i odsutnosti. Ponovno uživanje opija, osobu nakratko oživi, ali su joj potrebne sve veće količine opija u sve kraćim razmacima.

Kontraindikacije: Tegobe se javljaju kod prevelike konzumacije jela od maka ili uživanja raznih pripravaka iz maka. Morfij izaziva konstipaciju.

mak

RECEPTI:

Čaj za upale usne šupljine i grla, razna bolna stanja, grčevi, kašalj, nesanica

1 zelena glavica-tobolac maka, 5 dcl vode

Priprema: Vrućom vodom preliti usitnjenu glavicu, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Ispirati grlo, usta kod upalnih stanja.