Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

ANIS

ANIS,  Anason,aniz, laški janež, sladki janež, Pimpinella anisum L.

 

Ljekarnički naziv: Fructus Anisi

Druga imena: Anason, aniz, laški janež, sladki janež

Strani nazivi: Engleski: Anise, aniseed

Francuski: Anis

Njemački: Anis

Slovenski: Janež, laški janež, vrtni janež

Talijanski: A nice verde, Aniss

 

Vrijeme cvatnje: Svibanj – kolovoz

Stanište: Uspijeva na pjeskovitom, ilovastom i vapnenastom tlu ,voli topla i vlažna podneblja, a osjetljiv je na mraz.

Ljekoviti sadržaj: Sjeme anisa sadrži 1-5% eteričnog ulja,bjelančevina, šećera do 20%, masnih ulja do 10%, željezo. Ulje anisa sadrži i do 90% anetola, zatim metilhavikola,aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola.

 

Ljekovito djelovanje: Anis otvara, grije i jača želudac i druge probavne organe. Ljekovito djeluje na dva načina; prvo je grijanje cijelog abdomena što pomaže kod želučanih bolova, dijareje, povraćanja, mučnine, dječjih crijevno-želučanih problema, uklanja vjetrove. Čaj od sjemena anisa izvrsno smiruje. Drugo najpoznatije ljekovito djelovanje anisa je u liječenju bronhija. Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz, a ujedno i sprječava grčeve u najfinijim mišićima u najmanjim bronhijama. U liječenju astme, bronhitisa, nesanice, gripe, prehlade i kašlja sjeme anisa je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo kojega u obliku čaja rado piju i djeca. Anis je i afrodizijak, pogotovo ako se kuha u vinu i zasladi medom. Ovaj način pripreme anisa je dobar i za rad bubrega i mjehura, pa i za stvaranje mlijeka u dojilja, ali je zabranjeno koristiti anis za vrijeme trudnoće. Čaj od anisa djeluje na pravilan rad žuči. Dobro djeluje na peristaltiku i crijevnu mikrofloru, i pomaže pri eliminaciji raznih parazita. Eterično ulje se koristi i za vanjsku upotrebu, te je kao takav vrlo učinkovit pri uklanjanju ušiju. Žvakanje sjemena anisa, potiče odstranjivanje glista kod djece, a djeluje i laksativno, također otklanja loš okus i zadah iz usta. U novije vrijeme, anis se upotrebljava za liječenje raka prostate, ciroze jetre i hepatitisa. Najnovija istraživanja usmjerena su na djelovanje anisova ulja koje djeluje slično adrenalinu, na mišićni sustav, uključujući skeletni mišićni sustav i srce, kao i stimulativno djelovanje na centralni živčani sustav i na respiratorni sustav. Nadalje, anis povećava broj leukocita u krvi, a ulje anisa koristimo kod uboda insekata, za masažu čela kod glavobolje i sinusa, i za inhalacije kod bronhitisa, astme i jakog kašlja. U Makedoniji se od anisa radi Mastika, u Francuskoj pernod, u Grčkoj ouzo a u Turskoj raki. Kod nas je poznata aniseta, rakija sa sjemenom anisa. Zvjezdani anis ili kineski anis djeluje sedativno, i pomaže kod nesanice i depresije otklanjajući loše misli i osjećaje.

Napomena: Sjeme anisa je vrlo slično sjemenu otrovne kukute ( Conium maculatum) i trubeljke (Cicuta virosa), pa je kod branja potreban veliki oprez .

Kontrindikacije: Trudnice ne bi smjele uzimati anis ni u kojem obliku.

aniš

RECEPTI:

Univerzalni čaj za navedena oboljenja, a naročito za dišne i probavne organe:

1 kavena žličica sjemena anisa, 2dl vode

Priprema: Žličicu anisova sjemena preliti kipućom vodom. Poklopiti, pustiti da odstoji 15 inuta, potom procijediti. Uzimati tri puta dnevno poslije glavnih obroka, a najbolje je između obroka i prije spavanja. Čaj se pije vruć, u gutljajima, zaslađen medom. Kod liječenja probavnih organa, čaj se pije nezaslađen.

Napitak za ublažavanje kašlja:

1 čajna žličica sjemena anisa (samljevenog u mlincu za kavu)

1 šalica mlijeka

Priprema: Žličicu anisova sjemena kuhati u šalici mlijeka 5-10 minuta. Zasladiti medom od kadulje. Uzimati tri putadnevno šalicu napitka prije jela kod bronhitisa i velikog kašlja.

Tinktura protiv nadutosti, za omekšavanje sluzi:

1 dio sjemena anisa

5 dijelova 90-postotnog alkohola

Priprema: Sjeme anisa namočiti u alkoholu u tamnoj boci i začepiti. Svaki dan obavezno promućkati. Bocu treba držati na toplom mjestu, ali ne na suncu, deset dana, zatim procijediti.Tinktura anisa se uzia u količini od 1-3 g dnevno, prije jela. Kad se daje djeci, stavlja se 5-10 kapi u šalicu čaja, odnosno toliko kapi koliko dijete ima godina.

Sirup za jačanje želuca:

50g samljevenog sjemena anisa

50g samljevenog sjemena komorača

25g limunove kore (suhe i istucane u prašak)

250g kandisa ili meda

6-7 dl vode

Priprema: U litrenu posudu staviti sastojke, dobro izmiješati i začepiti. Staviti na toplo mjesto da odstoji 6 tjedana. Piti natašte po jednu čajnu žličicu.

Ulje-alkoholat kod raznih oboljenja želuca, crijeva, jetre, pluća i maternice:

2g anisova ulja

98g 90-postotnog alkohola

Priprema: Ulje anisa staviti u naznačenu količinu alkohola i promiješati. Uzimati tri puta po 10 kapi poslije jela, sa malo vode i čaja.

Napitak za čišćenje krvi, želuca, mjehura, za izbacivanje sluzi i z bronha, izlučivanje loših sokova iz tijela, poticanje živaca na rad, za reguliranje neurednog mjesečnog ciklusa:

6g praška suhog istučenog korijena anisa

1,5 dl vode

1,5 dl vina

2 žlice meda

Priprema: Prašak od anisa močiti u mješavini vina,vode i meda 12 sati. Staviti da prokuha 5 minuta. Poklopiti, pustiti da odstoji pola sata, a zatim procijediti. Piti po 2 šalice dnevno, i to svakih pola sata po jednu žlicu.