Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

SMOKVA

SMOKVA, Fructus Caricae, Figa, crna smokva, petrovka, Ficus carica L.

Ljekarnički naziv: Fructus Caricae

Druga imena: Figa, crna smokva, petrovka

Strani nazivi: Engleski: Fig

Francuski: Figuier

Njemački: Feigenbaum Feige

Slovenski: figovec, navadni smokvovec

Talijanski: Fico

 

Vrijeme cvatnje:

Svibanj-lipanj

Stanište:

Samoniklo drvo koje raste razasuto među ostalim kulturama u kamenjarima i uza zidove, a danas se i uzgaja. Uspijeva na slabo hranjenom tlu, a pogoduje joj ljetna suša i blaga i kišna zima. Razne vrste smokava tako uspijevaju duž cijelog obalnog pojasa i na otocima.

SMOKVA, Fructus Caricae, Figa, crna smokva, petrovka, Ficus carica

Napomena:

Suhe smokve se ne smiju posipati brašnom, jer se mogu razviti brašnene grinje, a smokve postati jako štetne za zdravlje.

Ljekoviti sadržaj: Plod smokve sadrži 78% vode, 1,4% bjelančevina, 0,4% masti, 19,6% ugljikohidrata, 1,7% celuloze, 16,2% šećera od toga 12-15% grožđanog šećera, zatim kiseline limunsku, jabučnu i vinsku, kumarin, polifenol, benzaldehid, vitamine C, B1 i B2, sluz, enzime, mineralne soli i pektin. Suha smokva sadrži i do 50% invertnog šećera.

 

Ljekovito djelovanje: Smokva je u nutricionističkom smislu energetski stimulativna namirnica, pa se u skladu s tim uvijek uzima u jutarnjim satima, na početku radnog dijela dana. Poznato je također da se poslije smokve ne smije piti voda. Svježe i suhe smokve djeluju laksativno, a povremene zatvore liječimo kompotom od suhih smokava ili od suhih šljiva, kao i kombinacijom obiju voćaka. Jače ili kronične zatvore prirodno liječimo kombinacijom smokve, šljive i sene. Od velike je važnosti znati regulirati probavu, kako ne bi došlo do autointoksikacije organizma, tj. trovanja vlastitim otrovima, zbog višednevnog zadržavanja stolice. Suha smokva djeluje ljekovito u prvom redu na rad želuca, kao digestiv, i upija višak želučane kiseline, ublažavajući tegobe kod gastritisa i katara želuca. Uravnotežuje odnos bakterija u crijevnoj flori.

SMOKVA, Fructus Caricae, Figa, crna smokva, petrovka, Ficus carica

Nadalje, smokva povoljno ljekovito djeluje na bronhe pojačavajući sazrijevanje sekreta i smiruje kašalj. Zbog antiseptičnog djelovanja, pučka medicina smokvu rabi za početne upale grla i pluća, a kao vermifug za liječenje nametnika i parazita u crijevima. Kod ujeda insekata, kukaca i životinja, rabimo oblog od suhe smokve tako da je raspolovimo i privijemo. Oblog za liječenje raznih tumora i drugih novotvorina, spravljao se od mljevenih smokava u koje se umiješao kvasac i zgnječeni bijeli luk. Ta smjesa privila bi se na oboljelo mjesto. Mliječnim sokom sokve koji se pojavi čim se otkine smokva, liječe se bradavice, razni lišajevi i manje ranice. Taj sok stimulira probavu te odstranjuje parazite. Koristan je kao dobro preventivno sredstvo za liječenje bubrega i za izbacivanje bubrežnih kamenaca. U tu svrhu se upotrebljava kompot od smokava.

 

Kontraindikacije: Moguća je alergija na mliječni sok kao i na list smokve.

SMOKVA, Fructus Caricae, Figa, crna smokva, petrovka, Ficus carica

RECEPTI:

Marmelada:

5 kg smokava, 1 kg šećera

Priprema: Smokve oprati i oljuštiti koru. Zgnječiti ih u posudi i po želji odvojiti sok od sitnih sjemenki, procijediti kroz lanenu krpu ili pasirku. Sokovnikom se sjemenke mogu odvojiti pomoću centrifuge. Dobiveni sok smokve kuhati i kad zakuha dodati šećer. Kuhati mješajući dok se ne dobije željena gustoća marmelade. Još vruću je preliti u staklenke i staviti ih u malo zagrijanu pećnicu da se napravi tanka kora na marmeladi. Ohladiti i hermetički zatvoriti.

Vino protiv kašlja:

1,5 l crnog vina, 10 dg rogača, 10 dg suhih smokava, 10 dg smeđeg šećera, 1-2 klinčića

Priprema: Crno vino staviti u posudu za kuhanje i dodati mljevene suhe smokve, mljeveni rogač, šećer i klinčiće. Kuhati na laganoj vatri stalno mješajući da ne zagori, oko 5 min. Procijediti. Uzimati 3 puta dnevno po 1 čašu.